På tide for Trandum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget vil ha et eget tilsynsråd for å hindre overtramp mot de internerte på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Forslaget kommer etter massiv kritikk. I forrige uke avga sivilombudsmann Arne Fliflet sin rapport til Stortinget der han særlig påpeker fraværet av rettslig regulering av den omstridte asylleiren. Det går på rettssikkerheten løs. I interneringsleiren sitter avviste asylsøkere og utlendinger som skal sendes ut av landet. Det er enslige mindreårige, barnefamilier og personer med ulikt språk og kultur. Mange har psykiske problemer og er svært nedkjørt. De er fengslet etter utlendingsloven, men det gjør dem ikke til kriminelle.

I fjor satt 2093 personer på Trandum. Tre døgn er gjennomsnittlig oppholdstid. Den kan også vare i både uker, måneder og år. Da Europarådets torturovervåkningskomité besøkte internatet i 2005, fant de en person som hadde vært der i over ett år. Over 80 utlendinger er blitt kastet på glattcelle i leirens sikkerhetsavdeling. Advokatforeningen har gjentatte ganger kritisert bruk av glattceller uten vann, toalett og dagslys, misbruk av håndjern og strips og svært hyppige kontroller. På grunn av faren for selvmord, inspiseres de internerte hver halvtime - døgnet rundt. Advokat Arild Humlen kalte i avisa Ny Tid, Trandum for «et regime utenfor alle eksisterende normer», og trakk parallellen til Guantánamo.

Storberget arvet Trandum fra Erna Solberg og Odd Einar Dørum. Den nåværende driften ble startet sommeren 2004, i tråd med Jern-Ernas linje med ekspedisjon av asylsøkere innen 48 timer. Det er bortimot en skandale at et eksternt, uavhengig tilsynsråd ikke er opprettet for lengst. Er det ett sted som trenger klare regler for tvang og makt, så er det Trandum. De innelåste er en spesielt svak gruppe. De har i praksis ingen anledning til å forfølge sin sak og behandlingen de får. Et generelt tilsyn blir derfor for svakt. Vi er enig med Advokatforeningen som har påpekt at kontrollinstansen må kunne behandle individuelle klager. Det må skje raskt og effektivt, mens personen fortsatt er i Norge. Hvis ikke blir det mest pynt.