- På tide med pipegransking

Forbrukerrådet kjempet i årevis mot dårlige skorsteiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter flere års kamp mot dårlige elementskorsteiner krevde Forbrukerrådet i 1993 at myndighetene skulle trekke tilbake godkjenningen av pipetypen.

- Gransking av pipesaken er sannerlig på tide. Forbrukerrådet var engasjerti denne saken i en årrekke. Jeg kan ikke huske å ha vært borti en vanskeligere enkeltsak. Jeg kan heller ikke huske å ha arbeidet med en mer dramatisk sak. Folk ble frosset ut for sitt engasjement i pipesaken, sier tidligere avdelingsingeniør i Forbrukerrådet, Olav Bjørgum.

Etter over 30 år hos Forbrukerrådet ble han pensjonist i år 2000.

- Mengden misfornøyde forbrukere bare økte. Folk ble jo nektet å fyre på nye piper fordi de ikke holdt mål, sier Bjørgum.

Hundrevis av illsinte forbrukere med sprukne elementskorsteiner førte til at Forbrukerrådet ønsket å gå til gruppesøksmål mot pipeprodusentene. Norsk lovgiving forhindret dette.

Krevde pipestans

Forbrukerrådet mente at myndighetenes godkjenningskrav ikke var gode nok til å sikre funksjonelle og brannsikre elementskorsteiner, og reiste en rekke krav overfor myndighetene.

Godkjenning av elementpiper må trekkes tilbake inntil kravene er endret.

 • Kriteriene for typegodkjenning må bli strengere.
 • Det må være samsvar mellom krav til pipene og de ildstedene som selges.
 • Det må utarbeides klare og ensartede regler for kontroll.
 • Feierne må få bedre utstyr til å undersøke skorsteiner slik at de kan oppdage sprekker.

  - Kjepper i hjulene


  - Fra Forbrukerrådets side var det Arnfinn Monsen og jeg som tok tak i saken, men vi kom ingen vei. Forbrukerrådet er ingen myndighet. Vi ba om et møte med statsråden for å ta opp problemer med Lecapiper og ildsteder, men måtte nøye oss med ekspedisjonssjefen i kommunaldepartementet og direktør Olav Ø. Berge i Statens bygningstekniske etat (BE). Sånn sett stakk BE kjepper i hjulene. BE hadde jo ekspertisen og så ikke problemer verken med ildsteder eller piper, sier Olav Bjørgum. Kollega Arnfinn Monsen, som ledet Forbrukerrådets distriktskontor i Nord-Trøndelag fram til det ble nedlagt i fjor, gir myndighetenes opptreden i pipesaken det glatte lag.

  - Jeg har vanskelig for å si noe annet enn at myndighetene hele veien har stått på pipeprodusentenes side. Vi oppdaget jo at regelverket i Norge knyttet til piper og ildsteder er meget tynt, sammenlignet med resten av Europa. Det må fagmyndighetene ha oppdaget for lenge siden. At de likevel ikke har gjort noe, ser jeg på som bevis for at de beskyttet produsentene. Det er helt merkelig, sier Monsen.

  - Granskerne må vurdere


  Direktør Olav Ø. Berge i Statens bygningstekniske etat (BE) ønsker ikke å kommentere påstanden om at myndighetene har stått på pipeprodusentenes side.

  - Den uavhengige gruppa som skal granske pipesaken kan gjøre seg sine vurderinger rundt dette, sier Berge.

  I sitt svarbrev til Forbrukerrådet i 1993 skriver BE-direktøren at «kriteriene for typegodkjenning som er gitt i Norsk Standard er i dag sammenfallende med andre lands», og viser til at det «i Europeisk standardisering pågår nå arbeid med nye standarder for elementskorsteiner» som Norge etter hvert må rette seg etter.

  - Dette innebar for eksempel at det i 1997 kom krav om at ildsted og skorstein skal være dimensjonert i forhold til hverandre, understreker Berge.

  - Det hjelper jo lite i forhold til de eksisterende flere hundre tusen eldre elemenskorsteinene i landet, påpeker Arnfinn Monsen.

  Mistror myndighetene


  Forbrukerrådet har gjentatte ganger beskyldt myndighetene for urent trav i pipesaken.

  - Vi registrerte at myndighetene samlet seg på Bolkesjø for å lage «sannheter» om pipene, og etterlyste myndighetenes motivasjon for å handle som de gjorde. Det lurer jeg fremdeles på den dag i dag, sier Olav Bjørgum som opplevde konsekvensene av myndighetenes handlemåte.

  - Veldig mange feiermestre rundt om i hele landet kom i klem. De fikk beskjed om å holde kjeft og godta hva myndighetene sa, selv om de mente det var farlig. Jeg snakket med mange feiermestre fra hele landet. De turde ikke si sannheten, akkurat slik Dagbladet har beskrevet.

KRITISK: Olav Bjørgum, pensonert avdelingsingeniør i Forbrukerrådet, kjempet i årevis sammen med leder Arnfinn Monsen i Forbrukerrådet i Nord-Trøndelag for å få myndighetene til å innse problemene med eldre elementskorsteiner.