Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På to hjul etter Geronimo

Ugh! Kameratgjengen Trond Ingebretsen, Knut Jorfald og Bjørn Forbord har salet opp syklene og er klare for fire ukers oppdagelsesferd i apacheland i Arizona og Nord-Mexico. Med velsignelse fra apacheekspert Helge Ingstad. Resultatet ser du på TV2 i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blekansiktene drar over med syklene sine til 40 graders varme og bratte bakker. Det ser ikke ut til å bekymre dem nevneverdig. Grunntreningen er på plass i føttene, og i hodet om apacheindianernes historie.

- Apachene er liksom gutta da, vet du. Det var de som ga opp sist av indianerne, selv om de aldri var spesielt mange. De kjempet mot store og mektige fiender, sier Knut Jorfald. Han er filmregissør og skal feste inntrykkene fra turen på tape.

Utrolig nok drar de ikke over med de gudbenådede Apachesyklene, men de langt mer terrengvennlige «Arizona Orange».

- Bruk muldyr

I 1936-38 var en annen nordmann på tur i samme område, nemlig Helge Ingstad. Ekspedisjonen avfødte den legendariske reiseskildringen «Apacheindianerne - jakten på den tapte stammen». Sykkeltrioen var på besøk hos den 97 år gamle Ingstad før overfarten til USA. Et intervju med ham er også med på TV2-dokumentaren.

- Han ønsket oss lykke til, og syntes det var en morsom idé. «Men ikke bruk sykler, gutter. Bruk muldyr,» var hans råd, sier Trond Ingebretsen.

Tohjulistene skal følge Ingstads rute i Sierra Madre. Men de har ingen håp om å treffe ville apacher. Det var nemlig Ingstads mål.

- Han traff ingen ville apacher. Men det var nok fordi han gjorde en feil. Han hadde to ledsagere med seg på turen. En av dem var yaqi-indianeren Mora, som hadde drept apache-folk. Da hjalp det ikke at de også hadde med Yanoza, en indianer som i sin tid red sammen med selveste Geronimo.

Slåss med Geronimo

Og nettopp denne høvding over alle høvdinger blir et av høydepunktene på reisen.

- Vi har intervjuavtale med Geronimos sønnesønn Robert, som nå er i 60-årene. En avtale skaffet til veie via apache-kontakter i Skien (!). Det er nemlig slik at det finnes en del indianer-freaks rundt om i landet vårt som vi har hatt en del kontakt med. En av disse er Eivind Blikstad i Skien.

Arven er ikke bestandig like enkel å bære for en mann ved navn Robert Geronimo. Han holder seg mye hjemme, for på bar eller restaurant kan han ikke gå.

- Alle vil slåss med ham. Bare for å si til vennenne sine: «Jeg har slåss med Geronimo». Jeg tror han er «fed up» av det.

Trist utgang

- Hvorfor denne fascinasjonen for apachefolket?

- De hadde som sagt svære fiender, og kjempet godt. Min interesse begynte tidlig. Jeg og kompisene hadde tipier i skogen. Alle ordentlige menn på vår alder deler vel fascinasjonen for apachene. Så dette er også i høy grad også en skikkelig guttetur, sier Knut Jorfald.

Utgangen for den stolte apachekulturen ble tragisk. Reservatlivet har vært et dårlig alternativ til den frie tilværelsen.

- Apachene var vel de av stammene som klarte overgangen dårligst. Det var nok fordi de var de siste. Vi skal innom dagens indianere også. I dagens Arizona er de mest kjent for å drive med to ting: Sunrise alpinsenter, og spillekasinoer.

Faen ta ildvannet.