På topp nå: Tapere

«Min viktigste oppgave har vært å forhindre et nytt selvmord.» Stort mer presist kan ikke en krisepsykolog si det, og uttalelsen gjelder altså et TV-show. Er «Robinsonekspedisjonen» virkelig moro?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykolog John Sandstrøms fyndige ord sto å lese i Dagbladet fredag og sier egentlig det meste om TV3s velregisserte, kalkulerte forsøk på å gjøre seg større og feitere. «Robinsonekspedisjonen» er lite annet enn et kynisk «game show». Nyheten, her til lands i alle fall, er at innsatsen er mennesker. En av dem vil vise seg å være så overlegent mye sterkere enn de andre at han eller hun vinner 250000 kroner. De andre trenger altså psykolog. Dessuten vil de ha mistet ansikt for åpent kamera, bli litt mer ydmyket fra uke til uke. Seerne vil mene kraftigere om dem fra søndag til søndag. De av oss som har mage til å følge med, vil gasse oss i fornedrelse og få næret våre usleste instinkter.

Baksnakking

Av lite edle årsaker er det dermed lett å se hvorfor denne ekspedisjonen kan slå an. Det dreier seg om konkurranse med et menneskelig ansikt - i aller verste forstand. Vi glor oss igjennom en god del drøv om livet blant de to rivaliserende gruppene på øya Cadlao med ett eneste mål for øyet - å se hvem som med et forsøksvist tappert fjes blir dømt til hjemsendelse: Terningkast én for «ubrukelig». Hjemme venter psykolog Sandstrøm med vennlige råd og muligens lykkepillen - hvem vet?

Kanskje skal forrige ukes «taper» prise seg lykkelig for den raske returen. Han fikk forkortet pinen, slapp flere ukers baksnakking på skjermen. Uansett hvordan TV3 har forberedt sine deltakere, og de er sikkert blitt til fingerspissene instruert om alle eventualiteter, så er det ikke mulig å forberede noen på hva bred TV-eksponering er. Det er umulig å forstå hva det vil si å være offentlig eie og fritt medievilt, før du plutselig er det. Da er det for seint. Og hva med konsekvensene for «taperne»s nærmeste? Var det gøy for Gunnar Myhrs barn å gå på skolen sist mandag?

Urinstinkter

Dette i bunn og grunn unorske programkonseptet har møtt forbausende lite kritikk, hvilket er interessant. Den såkalte utviklingen må ha innhentet oss. Vi må nå snart få et norsk «Jerry Springer Show», hvor Per kan slåss mot svigermor i studio og Kari banke datteren for å ha hatt sex i en alder av 14. Jerry og «Robinson» driver med det samme; de skrur opp seertallene ved å blottlegge folks urinstinkter. Vil vi det?

Personlig brekker jeg meg. Utrolig gammaldags, selvfølgelig. Alt er jo lov nå. Hvor er psykolog Sandstrøm?