På Tormods svarteliste

Det er ikke første gang Tormod Hermansen går løs på journalister. Selv havnet jeg på den mektige Telenor-sjefens svarteliste for vel ett år tilbake. Svartelista er ifølge Hermansen en liten bok hvor han noterer ned navnene på de journalistene han aldri mer vil snakke med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mitt ublide møte med Hermansen skjedde i luftrommet over Danmark. Hermansen var på vei tilbake til Oslo etter et møte i Brussel. Jeg hadde fått en intervjuavtale på flyet. Det utviklet seg til en svært ubehagelig affære, og underveis tok Hermansen i bruk hele repertoaret av hersketeknikker. «Hva var du het igjen?», «Er det greit at jeg kaller deg hun damen der?», «Vet du, det spørsmålet er så pinlig at jeg ikke kommer til å svare på det», «Hvis du ikke skjønner såpass, har jeg ikke noe mer å snakke med deg om».
  • Det hele endte med at en høyrøstet Hermansen skjelte meg ut med et stemmevolum som fikk forskrekkede flypassasjerer til å snu seg og sperre øynene opp.

«Vet du, du trenger aldri å ringe meg igjen. Jeg kommer aldri til å snakke med deg mer. Jeg har en liten bok hvor jeg skriver ned de journalister som jeg svartelister...» var Hermansens sluttreplikk.

  • Gårsdagens episode, hvor Hermansen går løs på en NRK-journalist, kommer ikke som noen overraskelse på oss som har jobbet tett på Telenor-sjefen de siste årene. Mange er blitt utsatt for Hermansens utblåsninger - og flere enn meg har havnet på hans svarteliste.
  • Men hittil har dette vært en ikke-sak. Dette fordi journalister i det politiske miljø har vært ute mang en vinternatt, og fordi vi stadig kommer opp i situasjoner hvor forholdet mellom journalist og intervjuobjekt kan bli kan både intenst og ubehagelig. Men det er en del av jobben vår, og ikke mer enn vi kan tåle.
  • Det vi ikke kan tåle er at politikere og maktpersoner fysisk går løs på oss, eller at de bevisst angriper person og ikke sak.

Uenighet og krangler om sak, om vinklinger, om utvelgelse og presentasjon vil alltid forbli et konflikttema mellom journalister og politikere/næringslivsledere. Men kranglene er til å leve med fordi de er fundert på en profesjonalitet og en gjensidig respekt for våre ulike roller.

  • Hermansens verbale angrep på bladfyker fra Akersgata er til å leve med. Men Hermansens brytekamp med en NRK-journalist er et lite pent syn fra en av Norges mest innflytelsesrike maktpersoner.

KOMMENTAR