På Torshov Transittmottak måtte flyktningene betale for donerte klær

- Denne ordningen var ønsket av beboerne selv, sier miljøarbeider.

 BETALT: Torshov transittmottak tar betalt for klærne som er donert til flyktninger. 
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BETALT: Torshov transittmottak tar betalt for klærne som er donert til flyktninger. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til fredag forrige uke, måtte flyktningene som ankom Torshov Transittmottak i Oslo betale for klær som var donert til dem. Nå er mottaket gjort om og huser bare enslige mindreårige asylsøkere, og betalingsordningen har dermed falt bort.

Men fram til det kostet det 5 kroner for hvert plagg. Det bekrefter mottaksleder Hugo Limkjær. 

Til informasjon får hver flyktning som kommer til Norge får 245 kroner for 14 dager, altså 17,5 kroner dagen.

- Fem kroner plagget er en symbolsk sum. Disse pengene går tilbake til beboerne igjen, ved at vi arrangerer kveldskafé, sier Limkjær til Dagbladet.

Får større verdi Han forklarer at ved å ta betalt for klærne, får de også større verdi for flyktningene.

- Nå unngår vi at de tar med seg hele søppelsekker med klær, for så å kaste det de ikke trenger. Nå får de det de faktisk har bruk for, sier Limkjær.

Eksakt hva de har tatt for klærne, er de riktignok ikke helt enig om.

Mens Limkjær sier at hvert plagg har kostet fem kroner, mener miljøarbeider ved mottaket noe annet.

- Prisen per plagg er ikke mer enn en krone, sier miljøarbeider Liv Hauge Nordheim.

Hun forklarer til det er beboerne selv som har ønsket denne ordningen.

Tilbake til beboerne - Rent umiddelbart høres det kanskje ikke helt bra ut. Men denne ordningen har vi kommet fram til i samarbeid med beboerne, sier Nordheim.

Hun legger til at dette er penger som går tilbake til beboerne.

- Dette er gjør det enklere å holde orden. Du roter ikke i en klesbutikk, men det kan du godt gjøre i et kleskott. Vi er alle på samme lag, og ønsker det beste for flyktningene. Vi tror denne ordningen er bra for dem, og det er nettopp derfor vi gjør det.

Line Baugstø i Refugees Welcome to Norway, sier at de har vært kjent med praksisen på Torshov en stund.

For dyrt - Jeg har fått dette forklart av mottaksledelsen tidligere, og ble beroliget av forklaringen deres. Men jeg syns likevel det er viktig at det ikke er mer enn en symbolsk sum. 5 kroner kan fort bli dyrt for flyktninger som får veldig lite om dagen.

Med en «inntekt» på 17,5 kroner dagen, syns du fem kroner blir for dyrt, hvis det er det klærne har kostet?

- Ja, det syns jeg høres litt mye ut. Hvis de trenger flere plagg, så kan det jo lett bli 30-40 kroner. Da blir ikke summen bare symbolsk, sier Baugstø.

Norks Folkehjelp, som driver mottaket, opplyser om at prisen har vært en krone per plagg, og at det kun var snakk om å øke prisen til fem kroner.

- Det stemmer at beboerne på Torshov Transittmottak og enkelte andre mottak Norsk Folkehjelp driver må betale en symbolsk sum for klær som er blitt donert til mottaket, sier Kristian Fjellanger i Norsk Folkehjelp.

Han legger til at årsaken til dette er å sikre en retferdig fordeling av beboerne, og at ingen tar med seg mer klær enn nødvendig.

- På Torshov selges klærne i en butikk som er drevet av beboerne selv, og pengene går tilbake til beboerne og brukes på kveldskafé og andre velferdstilbud.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram