SYKDOM: Thor-Egil Solvang har ikke fått den hjelpen han har krav på etter flere års sykdom. Nå renner donasjonene inn til 21-åringen. Foto: Privat
SYKDOM: Thor-Egil Solvang har ikke fått den hjelpen han har krav på etter flere års sykdom. Nå renner donasjonene inn til 21-åringen. Foto: PrivatVis mer

På tre dager har Thor-Egil (21) fått inn 180 000 kroner fra hele Norge: - Jeg har ikke ord

Etter den første artikkelen om Thor-Egil Solvangs sykdom og manglende oppfølging, har pengene rent inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag skrev iFinnmark om Thor-Egil Solvang i Hammerfest.

21-åringen har diagnosen infantil idiopatisk skoliose. Sykdommen gjør at ryggvirvelen vrir seg og gjør ryggen s-formet. Det er vanlig å behandle Solvang sin sykdom med korsett, men for Harstad-mannen var tilstanden så alvorlig at han måtte operere.

Ryggen hadde pukkel og ble bare skjevere, til den var 88 grader og Solvang gikk som en omvendt L. Derfor fikk han i 2006 operert inn en jernstang i ryggen, for å rette den opp.

- Jeg har vært nysgjerrig på hvordan ryggen min fungerer, og spurte legene på Rikshospitalet, da jeg var der inne. De sa at jernstanga vil knekke om mellom fem og ni år. Da kommer jeg til å dø, sa Solvang til Dagbladet i helga.

- Jeg har ikke ord

Solvang er i dag bare 35 kilo tung, og lever i en kjellerleilighet i Hammerfest uten noen form for offentlig oppfølging eller støtteapparat og uten penger til det aller nødvendigste.

Siden iFinnmark publiserte artikkelen på fredag, og nesten samtlige medier i Norge hang seg på, har ikke telefonen stått stille hos Solvang og Monica Zachariassen, som har hjulpet ham den siste tida.

Folk lurte på hvordan de kunne hjelpe 21-åringen, og det ble opprettet støttegruppe på Facebook.

HJELPER: Monica Zachariassen. Foto: Privat
HJELPER: Monica Zachariassen. Foto: Privat Vis mer

- Det startet på fredag. Jeg fikk en vipps og tenkte jeg kanskje skulle få inn 10 000 kroner. Nå ligger det på 181 000 kroner, sier Thor-Egil Solvang til Dagbladet.

De knappe sju minuttene Dagbladet er på tråden med 21-åringen mandag kveld, tikker det inn to donasjoner via appen Vipps.

- Jeg har ikke ord. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg prøver å takke alle jeg kan, men det er vanskelig å følge med på alt som kommer inn, sier han.

- Livet mitt blir mye lettere

Han sier han så langt har fått inn donasjoner fra Sverige, Finland og USA i tillegg til fra hele Norge. Den største enkeltdonasjonen har ifølge Solvang vært på 5000 kroner, mens flere har bidratt med over 1000 kroner.

- Det er helt sinnssykt. Jeg er forbauset og målløs. Det har vært over all forventning. Jeg gikk ikke til avisa for å få penger, men tenkte 10 000 kroner kunne hjelpe på. Så er det blitt så mye som det er blitt, sier han.

Han ser ikke at støtten og hjelpen vil avta med de første. I kveld vil også historien hans bli fortalt på TV 2-nyhetene.

- Med disse donasjonene er jeg så godt som gjeldsfri. Livet mitt blir mye lettere framover. sier han.

Solvang, som bodde hos en kompis i fjor høst, fikk innvilget hjemmehjelp og støttekontakt fem timer i uka, i tillegg fikk han hjelp til å dekke boutgifter med 5269 kroner i måneden fram til juni. Det var etter å ha fått hjelp fra Monica Zachariassen.

- Mine villeste dagdrømmer

Solvang har til nå hatt 11 000 kroner i måneden i arbeidsavklaringspenger som skal dekke alt fra husleie, til strøm, medisiner, klær, mat, lån og transport. Han tok også opp et forbrukslån på 40 000 kroner for å kjøpe seg bil som kameratene har kjørt ham rundt i.

- De pengene jeg har fått inn betyr uendelig mye. Nå har jeg mye mer å rutte med i måneden. Hvis jeg får betalt ned gjelda, kan jeg ta førerkort. Jeg kan kjøpe en bil, seng som er bra for helsa. Jeg kan gjøre ting som tidligere var mine villeste dagdrømmer. Nå blir ønskene mine oppfylt, sier han til Dagbladet.

Han vil takke alle som har hjulpet ham, og gir spesielt en takk til den mye utskjelte Mannegruppa Ottar. På Facebook-gruppa med over 40 000 medlemmer - som bare er for menn og har fått mye kritikk for sexisme - har enkeltpersoner lagt ut titalls skjermbilder med Vipps-donasjoner til Solvang.

- Mannegruppa Ottar står bak over halvparten av pengene. De har tatt initiativ og peiset på for å gjøre sitt. Det er helt sinnssykt, og har hjulpet så utrolig mye, sier han.

Nav i Hammerfest har tatt selvkritikk for oppfølgingen av Solvang, og innrømmet at han ikke har fått den hjelpen han har krav på, og har innkalt ham til et møte. Også den politiske ledelsen i Finnmark-kommunen har kommet på banen.

- Jeg har ikke hørt noe ennå. Men det kan være de legger opp en god plan nå. Jeg håper de gjør noe. De må gjøre noe, hvis ikke får hele Norge vite det, sier Solvang.