På tre hjul i rødgrønt rike

Ordfører Nils Gjerland (Sp) var raskest på trehjulssykkel og fikk dermed åpne den nye barnehagen i Førde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (Dagbladet): Mens forhandlerne på Soria Moria fryder seg over det historiske regjeringssamarbeidet som nå inngås, har hverdagen for lengst innhentet de rødgrønne i Førde.

-  Nå må du ikke snakke for lenge, Nils, sier varaordfører Norvall Nøringset (SV).

Sammen med de andre lokalpolitikerne er han med på åpningen av Viebøen barnehage, som gir Førde full barnehagedekning for alle barn over tre år. SV frykter at ordførerens tale blir for lang, både for de voksne og de rundt 80 barna som produserer en jevn strøm av barnegråt.

Nøringset kan tillate seg å gi ordføreren noen formaninger. Etter kommunevalget inngikk SV, Ap og Sp en formell samarbeidsavtale, ikke ulik avtalen som den nye regjeringen nå forhandler om på Soria Moria. Men partiene trengte ikke stenge seg inne på et hotell i uker for å bli enige.

Ikke privatisering

-  Vi satt i kantina på kommunehuset og brukte et par frikvelder på å snekre sammen et dokument, sier ordfører Gjerland, byens eneste heltidspolitiker.

-  Og det var vel mer samtaler enn forhandlinger, legger Nøringset til. Den politiske plattformen for de tre partiene ble sammenfattet på et enkelt ark: De skal ikke privatisere omsorgstjenestene, ikke selge aksjene i det kommunale kraftverket, unngå å komme på svartelista over kommuner uten økonomisk kontroll og si ifra til hverandre før partipolitiske utspill.

-  Samarbeidet går stort sett bra. Vi har beholdt våre egne partifarger og trenger ikke alltid stemme likt, sier de to lokalpolitikerne.

 FØRER AN:  Ordfører Nils Gjerland (Sp) leder de rødgrønne politikerne i Førde og vant i tillegg sykkelracet da kommunens nye barnehage ble åpnet torsdag. Alle foto: Jon Terje H. Hansen
FØRER AN: Ordfører Nils Gjerland (Sp) leder de rødgrønne politikerne i Førde og vant i tillegg sykkelracet da kommunens nye barnehage ble åpnet torsdag. Alle foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

-  Tullebukker

Også befolkningen i Førde synes å være rimelig fornøyd med politikerne sine - til tross for at kommunen har mye gjeld, at SFO-prisene er blant de høyeste i landet og at kloakkavgiften i år økte med 36,9 prosent. Men det betyr ikke at befolkningen tror en rødgrønn regjering lover godt for landet.

-  Én ting er at de samarbeider her i byen, men de kan ikke gjøre det samme i regjering. Jeg liker ikke den kjerringa, hun Haga - hun er gift med en fra Stryn, sier Ap-tilhenger Gunvar Bjarne Loftesnes. Kameraten Øyvind Hartveit er ikke like kritisk.

-  Jeg bryr meg egentlig ikke om disse politikerne, de er de samme tullebukkene enten de er her eller sitter i regjering. Men det er forskjell på å styre 4,4 millioner nordmenn og Førde, konkluderer han.

De to 67-åringene har bodd nesten halve livet sitt i Førde, og de synes den lille byen bare blir bedre og bedre. -  Vi har den høyeste omsetningen per innbygger i landet. Oslo er en filleplass i forhold til Førde, sier Hartveit.

De er stolte over å bo i en handelsby som hver dag lokker til seg kjøpere fra hele Sogn og Fjordane.

I tillegg til Domus har byen med 11 000 innbyggere to kjøpesentre, og flere planlegges i nær framtid. Akkurat dette er stridens kjerne i det rødgrønne i samarbeidet: Hvor mange butikker kan egentlig Førde ha? Og hvor skal de ligge?

Hett i formannskapet

-  I disse sakene står SV dessverre ofte alene, innrømmer varaordfører Nøringset. Slik ble det også da bystyret sist torsdag skulle bestemme om en rekke store butikker kunne få slå seg ned utenfor sentrum. På forhånd var det rødgrønne samarbeidet brutt ved at Sp var for butikketableringen, mens de to andre partiene var imot. I løpet av et noe kaotisk møte endte det imidlertid med at Ap snudde.

-  Selv om SV er det største partiet, er det nok vi som får minst gjennomslag. Sp og Ap slår seg ofte sammen mot oss. Og det er nok ordføreren som oftest får viljen sin siden han ligger i sentrum, sier Nøringset, som likevel hevder at de rødgrønne sjelden krangler.

-  Men i formannskapet kan det gå hett for seg, sier han.

Har ølmonopol

På Domus sitter Olivia Aasen og Gudrun Flatjord og selger lodd for bygdekvinnelaget til inntekt for redningsdykkerne.

-  Det har ikke vært noe særlig krangling blant politikerne her, men det var diskusjon rundt handelshuset, sier Aasen.-  Jeg tror det blir mer krangling om hvem som skal styre hva på Soria Moria, sukker Flatjord.

En ting de rødgrønne lokalpolitikerne aldri har kranglet om, er at Førde fortsatt skal ha ølmonopol. Dette skjønner ikke Stig Håland (21) Hans-Olav Høgelid (20).

-  Alle handler jo bare i Naustdal i stedet, sier de da vi møter dem utenfor «Førde Ølutsal». Bortsett fra ølmonopolet kan de ikke komme på noe politikerne burde endre.

-  Vi har det fint, vi har BMW 316 og skinnseter, smiler Håland og klapper på førersetet.

FORNØYD: Bortsett fra å legge ned ølmonopolet, kan ikke Stig Håland (21) komme på noe som politikerne burde gjort annerledes i Førde.
PÅ DOMUS: - Det burde bli flere til å ta seg av de eldre, synes Gudrun Flatjord (t.v.) og Olivia Aasen.
NY BARNEHAGE: Viebøen barnehage gir Førde full barnehagedekning for alle barn over tre år.
EN BY I UTVIKLING: For to uker siden kom endelig Hennes & Mauritz til Førde.
- MER TIL IDRETTEN: Arvid Aase (t.v.) og Magne Johme på verftet Kleven Florø AS, avdeling Førde.
- KAN IKKE BLI BEDRE: 67-åringene Gunvar Bjarne Loftesnes og Øyvind Hartveit mener Oslo er en filleplass i forhold til Førde. De er godt fornøyd med at den lille byen først og fremst består av butikker og kjøpesentre.
BLIR HØRT: Klubbformannen ved skipsverftet, Audun Grønnevik