- På trynet å vaske fugl

- Giftstoffer sprer seg i naturen. Kurt Oddekalv vil ha høring i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


LANGESUND (Dagbladet.no): Selvutnevnt miljøadmiral Kurt Oddekalv hevder at tusenvis av fugl dør for å blidgjøre alle som vil vaske fugl fri fra olje. Nå kan problemet øke. Ved avtrekkingen av Full City lakk det ut 4000 liter olje fra skroget.

 -Det er helt på trynet å vaske fuglene. Dette er ikke annet enn rent og skjært dyreplageri, som kommer til å gjøre mer skade enn gagn, sier den meget frittalende miljøaktivisten.
Med dette forklarer Oddekalv at selv om fuglene kommer ut i det fri, blir de lett bytte for rovfugler og rovdyr. I fuglene er det som regel oljestoffer fra oljen. Dette får rovfugler og dyr i seg. Dermed kommer skadestoffene i næringskjeden.

Oljesøl
At havaristen Full City i tillegg taues inn til et område i fjordene innenfor Langesund som hittil har sluppet unna oljesøl, gjør ikke saken bedre for Oddekalv.
-De har gjort et enestående arbeid med å få havaristen av grunnen der ute, men å slepe den inn hit hvor det er et sted mellom 1 000 og 1 500 sjøfugl er helt uforståelig. Fra en hver slik havarist vil det lekke ut olje. Også under slepet, kommer det kontant fra Kurt Oddekalv.

Høring
Han er ikke redd for å rette en refsende pekefinger til alle de han hevder har gjort galt eller gjør galt i saken om Full City. Selv forteller han at han har vært til stede ved sju havarier i Norge, der oljesølproblematikken har kommet klart til syne. Nå er Oddekalv lei.
-Ja, jeg vil ha en høring om beredskapen i Stortinget. Dette går ikke lenger, sier han.
Oddekalv har tidligere foreslått høringer om oljeberedskapen i Norge uten å få gehør for dette. Nå tror han tiden er mer moden. Blant annet ønsker han at oljeselskapenes egen oljeberedskap skal få hånd om de store utslippene i sjø.
-Grunnen er at de er bedre skikket til dette, og har bedre utstyr.
Oddekalv forteller også at Telemarkskysten er spesielt utsatt, for her er det langt mellom beredskapssentrene.
-Hadde vi fått et på Slagen, ville vi hatt kompetansen på plass mye raskere, sier han.

Til kai
Full City er lagt til kai et par kilometer nord for Langesund, ved NATOs tidligere bunkersanlegg på Salen. Beredskapsdirektør Johan Marius Ly fra Kystverket kunne i kveld fortelle at rundt 4 000 liter med olje har rent ut av havaristen i forbindelse med at den ble trukket av grunnen og slept inn. Et mindre utslipp kaller han dette, og at tiltak er satt i gang for å fange oljen. Til TV2 forteller Ly at noe av oljen vil gå til land.
- Ikke olje fra slepet
Trolig på steder som Krogshavn og Steinvika, områder som allerede er sterkt forurenset av olje.
På et punkt er imidlertid Ly bestemt, og det er på selve slepet. Der skal det ikke ha lekket ut noe olje i det hele tatt. Noe Ly er svært fornøyd med, og som bestrider påstanden fra Oddekalv om at det alltid vil lekke olje fra grunnstøtte skip som slepes vekk.

 VONDT VERRE:  Kurt Oddekalv har erfaring fra sju oljesølhavarier langs kysten. Nå vil han ha alt på bordet i en høring i Stortinget - blant annet vaskingen av oljeskadde fugler.  Foto: Per Flåthe
VONDT VERRE: Kurt Oddekalv har erfaring fra sju oljesølhavarier langs kysten. Nå vil han ha alt på bordet i en høring i Stortinget - blant annet vaskingen av oljeskadde fugler. Foto: Per Flåthe Vis mer