PÅ NETT: Med mobilt bredbånd er det mulig å komme seg på nett de aller fleste steder i Norge. Foto: Ole C. H. Thomassen
PÅ NETT: Med mobilt bredbånd er det mulig å komme seg på nett de aller fleste steder i Norge. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

På tur med PCen og alltid på nett

Valg av riktig bredbåndleverandør er ikke bare en vurdering av pris mot bruk. Viktigere er dekning og farten som oppnås der du oppholder deg mest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nå er mobilt bredbånd tilgjengelig for de fleste.
Det er mange leverandører og pakker å velge mellom, men bare tre nettverk.

Test
Derfor har vi testet Telenor, NetCom og ICE som representerer netteierne. Mens ICE bruker det gamle NMT-450 nettet, og har digitalisert dette. ICE benytter 3G pakkedata protokoll, har de andre to et valg av forskjellige protokoller. Med god nok dekning kan du oppnå turbo 3G hastighet.

Vår erfaring er at det er langt mellom teoretiske hastigheter og virkelighetens verden. Basestasjoner og antenners plassering i forhold til landskapet du befinner deg i, er helt avgjørende for hastigheten.

Selv en «motorvei», eller turbo 3G, klarer ikke å håndtere ubegrenset trafikk.

Så langt har vi testet til fjells.

Vi har besøkt flere skisenter og større hytteområder på Østlandet. Testene er gjort via Speedtest.net. Vi har kontrollsjekket  ved å laste opp og ned egne bildefiler i noen av testene.

Stort sett har alle tre nettene har hatt dekning. Generelt har Telenor vært raskere enn NetCom. Begge klart raskere enn ICE.

NetCom slår Telenor en eneste gang, men er noen ganger nesten like bra, ofte signifikant dårligere. Bildet kan være noe forskjellig når det gjelder opplasting. På Gaustablikk i telemark var det nesten likt mellom de tre på nedlasting, men NetCom var fem ganger raskere enn ICE på opplasting og tre ganger raskere enn Telenor.

Valget
Skal du bruke mobilt bredbånd i hele Scandinavia og betale regningen selv, da ville vi valgt ICE.

Men bare hvis de holder hva de lover.

At de blir tre ganger raskere i løpet av juli.

Stort sett taper nemlig ICE på hastighet i våre tester, og er i beste fall jevngodt med de to andre nettene et sted, under Gaustatoppen.

Skal du ut i båt langs kysten og bruke PCen, lover ICE dekning 12 nautiske mil til havs.

Dekningskart
For å velge riktig til akkurat din hytte må du faktisk teste dette selv.

Dekningskartene er bare å anse som veiledende.

Antenneplassering til basestasjonen kan være helt avgjørende.

Et lite eksempel.

Vi opplevde ekstreme forskjeller på en kilometers avstand, fra et hyttefelt til nærmeste skistue, Skistua viste seg å ligge delvis i skyggen for signalene fra ICE og NetCom. Sistnevnte var her dobbelt så treig som ICE. Begge var langt unna Telenors hastigheter. I hyttefeltet var NetCom og Telenor jevngode, mens ICE her var dobbelt så treigt.

Har du GSM telefon med 3G som bruker Telenor eller Netcoms nett kan du få en indikasjon på din lokale dekning.

Naboene
Sjekk med hyttenaboene din om hva slags mobilt bredbånd de bruker. Ved tilnærmet lik hastighet velger du den nettleverandøren de andre ikke bruker.

Hvis alle er på samtidig går hastigheten ned. Tid på døgnet er også viktig. Hvis alle de andre har abonnement basert på helg og eller helg, da kan det være lurt å gjøre unna nettbank og lese e-post på morgenen. På hverdager kan det hende at det går tregere om formiddagen om mange jobber kommersielt via samme basestasjon som deg.

ICE er alene i sitt NMT-nett, mens både Telenor og NetCom deler nett med sine leietakere.

Det er kapasiteten og hvor mange du må dele med i nærmeste basestasjon som vil avgjøre hastigheten.

Abonnement
Når du har bestemt deg for hvilket nett du skal satse på er det tid for å se på pris og tilbud som passer ditt behov og bruksmønster.

Husk at det ligger begrensninger i nettet slik at ikke noen få skal kunne «stjele» all kapasiteten. Disse begrensningene senker hastighetene etter at en viss mengde data er lastet ned. Husk også at oppgitte hastigheter er og blir teoretiske hastigheter.

Datakortene
Modemene, eller USB kortene, er også forskjellige.

Av de vi testet likte vi best ICE når det blir snakk om «hardware».

ICE leverer alternativt trådløsruter slik at mange kan være på samtidig. Denne koster litt mer enn modemet.

NetCom lanserer i disse dager en trådløs minirouter som kan betjene fem stykker samtidig.

Ellers er dette noe du kan fikse ved å sette opp en egen PC på hytta som tar imot signalene og fordeler disse via en egen trådløsruter.

Konklusjonen
Ikke anskaff mobilt bredbånd før du har testet hva som fungerer best, akkurat der skal bruke det mest.

Og om det er på hytta?

Da kan du jo bare invitere med tre venner som bruker hvert sitt nett.