Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På uklart oppdrag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

77-årige Thorvald Stoltenberg skal tenke nytt om utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden. Han fikk oppdraget under en middag med de nordiske utenriksministrene i Luxembourg på mandag kveld. Alle var der med unntak av Islands utenriksminister.

Det er mer som er uklart enn det som er klart ved dette oppdraget. Stoltenberg skal ikke lage en avhandling eller en utredning som er mer forpliktende dokumenter. Han skal lage en «refleksjon» som er et dokument uten offisiell og forvaltningsmessig forankring.

Det er vel også hensikten. Stoltenbergs «refleksjon» skal ikke ha noe som kan minne om offisiell status som binder oppdragsgiverne til konklusjoner eller forslag i refleksjonen.

Det forteller mye om minefeltet som Thorvald Stoltenberg skal bevege seg inn i. Uklarhet både om temaer, rammer og begrensninger virker som et velegnet bedøvelsesmiddel for det store antall av voktere av særinteresser, standpunkter og lange, historiske linjer som kan få vondt av tanken på økt nordisk samarbeid mellom land som har ulik status både i forhold til EU og NATO.

Thorvald Stoltenberg har som kjent svart belte

i målrettet uklarhet. Han er i stand til å snakke så varmt og uklart om de aller følsomste politiske temaer at tilhørere på alle frontavsnitt tror at det de hører er helt uten farer og konsekvenser.

Det er det jo ikke. Thorvald Stoltenberg er også en praktisk og resultatorientert politiker. Uklarhet er bare hans arbeidsmetode i vanskelige saker.

Det som er klart, er at arbeidsmåten blir samtaler med politikere og tenkere. Det høres ut som en drømmejobb for Stoltenberg som har drevet med samtaler om utenriks- og sikkerhetspolitikk hele livet igjennom. Og han er kanskje den norske politiker som i dag har størst troverdighet både når det gjelder alle forhold vedrørende NATO, EU og Norges tosidige forhold til USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!