Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

På vakt etter mystiske barnesymptomer

15 barn på sykehus i New York - med sykdom legene ikke forstår.

MYSTISK SYKDOM: En type mystisk bivirkning av det som kan være coronaviruset, er oppdaget hos barn i New York. Her leker to barn ute i byen sammen med foreldrene sine 25. april. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images/AFP
MYSTISK SYKDOM: En type mystisk bivirkning av det som kan være coronaviruset, er oppdaget hos barn i New York. Her leker to barn ute i byen sammen med foreldrene sine 25. april. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images/AFP Vis mer

Det skriver New York Times. Saken er også omtalt av CNN.

Mange av barna, i alderen 2-15, skal ha hatt coronaviruset. Disse har blitt innlagt på sykehus i byen, med sykdom som framstår som uforståelig for legene.

Det samme skal være rapportert fra flere europeiske land, opplyser amerikanske helsemyndigheter tirsdag. Det understrekes at dette opptrer svært sjeldent.

Barna skal ha hatt symptomer som likner de ved forgiftning eller Kawasakis syndrom, en febersykdom som kan gi utslett, øyekatarr, forstørrelse av lymfeknuter og hudforandringer.

I et nyhetsbrev fra helsemyndighetene i New York, beskrives sykdommen som et multisystem inflammatorisk syndrom, potensielt lenket til covid-19.

CORONAVIRUSET: Fagmiljøene diskuterer om dette kan være enda et form for symptom på coronasmitte. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Kontakt oss umiddelbart

Statens helsesjef, Howard A. Zucker, bekrefter overfor New York Times at helsemyndighetene sjekker ut saken.

- Etter det vi forstår, er dette sjeldne tilfeller hos barn, som det antas kan kobles til covid-19. Vi følger dette tett, sier Zucker.

Rapportene om disse barna med de så langt uoppklarte symptomene, har gått i dagevis. Det er først nå helsemyndighetene kommenterer dem.

I nyhetsbrevet nevnes det at flesteparten av de 15 barna skal ha hatt utslett, og slet med kvalme. Fem av dem har fått pustehjelp via respirator, og flesteparten trengte hjelp til blodtrykk. Disse skal mest sannsynlig ha blitt smittet av covid-19 på et tidligere tidspunkt.

- Selv om koblingen mellom covid-19 og denne sykdommen ikke er definert, og ikke alle har testet positivt for covid-19, ber vi alle som oppdager liknende symptomer å ta kontakt med oss umiddelbart, sier helsekommissær i New York, Oxiris Barbot.

Er oppmerksomme

Margrethe Greve-Isdahl er overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI). Hun sier at dette ikke har vært et tema så langt i Norge, da det dessuten har vært svært få barn som har vært coronasmittet her.

Hun sier også at det er vanskelig å trekke noen sammenhenger mellom Kawasaki-syndrom og at barna har vært smittet av covid-19.

- Kawasaki-syndrom hos barn er ikke noe nytt, det er noe vi kjenner til. Det er en svært sjelden tilstand med ukjent årsak. Tidligere har man mistenkt at det kan komme i etterkant av infeksjoner, men man har aldri klart å påvise noen årsakssammenheng. At det nå er sett tilfeller med Kawasaki, er egentlig ikke veldig alarmerende, sier Greve-Isdahl til Dagbladet.

Hun understreker at dette er en sykdom som i Norge har veldig gode prognoser, og de som blir rammet, kommer seg fint gjennom sykdommen og at det finnes god behandling.

- Selvfølgelig er dette noe vi kommer til å være oppmerksomme på, men det er viktig å understreke at syke barn blir innlagt og utredet på sykehus i Norge, så vi er ikke redde for at tilfeller kan bli oversett - uavhengig av covid-19 hos barn i Norge, sier Greve-Isdahl.

Det er først og fremst eldre og personer med underliggende sykdommer som er i risikogruppa når det gjelder covid-19. Hos barn er det opplevd smitte i liten grad, og de blir sjeldent alvorlig syke.

Det er New York som har vært hardest rammet av pandemien i USA, og anses som landets episenter. Her har 25 000 mennesker dødd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!