På vakt igjen

PRISTINA (Dagbladet): Sist mandag sto fenrik Torbjørn Solberg (24) ansikt til ansikt med døden i en liten landsby ved byen Kosovo Polje. En ukjent mann skjøt ham i låret på to meters hold. I går morges sto han på vakt igjen - til samme tid og på samme sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målet mitt har vært å komme på jobb igjen så fort som mulig, sier fenrik Solberg. Dagbladet møter ham på sykestua ved hovedkvarteret til Telemark bataljon rett utenfor Kosovos provinshovedstad Pristina.

Han har fremdeles litt vondt og bruker krykke.

- Solberg hadde utrolig flaks, sier kirurg Roger Pettersen som opererte fenriken fra Kongsberg. Ni minutter tok det fra Solberg ble skutt til Pettersen var på plass med ambulanse.

- Kula, av kaliber 9 mm, gikk inn midt på låret foran og ut på siden. Heldigvis var det bare et kjøttsår, sier Pettersen.

Solberg gikk på vakt i den lille landsbyen Cuzmin klokka 04.30 den dramatiske mandagsmorgenen.

- Jeg syntes jeg hørte noen lyder, akkurat som om noen tok ladegrep. Plutselig oppdaget jeg to menn som kom gående mot meg i mørket 40- 50 meter unna. Det som var litt merkelig, var at de gikk på hver sin side av veien, sier Solberg.

Ettertanke

Mennene hadde militære uniformsjakker, men sivile bukser. De kom nærmere og nærmere. For ikke å provosere svingte Solberg sitt automatgevær bak på ryggen. Det hjalp lite.

- Da de to var på et par meters avstand, sa jeg «hello». De svarte ikke, men jeg oppdaget at den ene hadde våpen i hånda. Plutselig skjøt han, sier fenriken.

Solberg kjente en voldsom smerte i siden og skjønte at han var truffet. Først trodde han det var i mageregionen, men oppdaget fort at blodet rant fra låret. Så tok han ladegrep på pistolen og siktet midt i brystet på gjerningsmannen. Han traff ham i høyrearmen.

- Det hele tok kanskje ikke mer enn ti sekunder. Men det gir ettertanke når man skyter på folk, sier Solberg, som er sjeleglad for at han ikke drepte sin angriper.

Ikke tatt

- Det er ikke krig her i området, men fred. Vi kan ikke begynne å skyte folk ned for fote selv om vi blir redde og forbannet, sier den norske fenriken.

De to ukjente mennene slapp unna selv om nordmennene umiddelbart startet klappjakt på dem. Man vet ikke hvilken folkegruppe de tilhører, men det er et faktum at det bare bor serbere i landsbyen Cuzmin.

Den norske bataljonssjefen, oberstløytnant Robert Mood, kan ikke få rost Solberg nok:

- Han opptrådte meget profesjonelt og korrekt.

Solbergs vakt i går morges forløp rolig. I november drar han hjem til samboeren og foreldrene i Norge på permisjon.

<B>HELDIG</B>: Fenrik Torbjørn Solberg var heldig, såret hans er i ferd med å lege seg, konstaterer lege Roger Pettersen.