På vakt mot motorsager

«Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen» vil fysisk stoppe gravemaskiner og motorsager når arbeidet med skulpturparken på Ekeberg begynner på mandag.

VIL IKKE HA PARK: Marianne Sunde og Silje Nergaard vil stoppe arbeidet med å bygge skulpturpark i Ekebergskogen. - Skogen gir meg inspirasjon, sier Nergaard som skal spille under arrangementet til «Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen» lørdag kveld.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL IKKE HA PARK: Marianne Sunde og Silje Nergaard vil stoppe arbeidet med å bygge skulpturpark i Ekebergskogen. - Skogen gir meg inspirasjon, sier Nergaard som skal spille under arrangementet til «Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen» lørdag kveld. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen» mobiliserer nå til aksjon etter at trær ble felt uten at deres klage på den nye skulpturparken var behandlet. 

- Vi sendte inn en klage i oktober i fjor og ba om oppsettende virkning, som betyr at vi ber om at eventuelt arbeid settes på vent mens klagen behandles. Det ble ikke gjort, og Plan- og Bygningsetaten satt på klagen i hele seks måneder før den ble sendt videre. I mellomtiden ble det gitt klarsignal til å starte arbeidet i skogen, sier Marianne Sunde, leder for Folkeaksjonen.

Sunde sier det i perioden 18 til 24. april ble det felt nesten 200 trær i skogen. 

- Grov feil Nå vil hun gjøre alt hun kan for å stoppe arbeidet i skogen. Lørdag kveld arrangerte de folkefest med sang, diktopplesning og mobilisering til aksjon over helga.

- Det er ingen andre steder i Oslo der kulturminner fra alle tidsepoker ligger så tett. Dersom arbeidet i skogen ikke stoppes, vil vi stoppe motorsager og gravemaskiner fysisk for å hindre mer ødeleggelse. Vi vil også organisere vakthold i skogen. Saken må nå gjennom en demokratisk prosess. Oslos politikere må nå sette seg inn i hva de har sagt ja til. Det er det offentliges ansvar å ta vare på vårt miljø og vår kulturhistorie, gjerne med privat støtte, men den private aktør kan ikke legge premissene og få et friluftsområde til sin disposisjon i 50 år, sier Sunde.

VIL BYGGE PARK: Christian Ringnes har fått mye pepper for sin planlagte kvinneskulpturpark på Ekeberg. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
VIL BYGGE PARK: Christian Ringnes har fått mye pepper for sin planlagte kvinneskulpturpark på Ekeberg. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Erik Magnus Boe, mener Plan- og Bygningsetaten har gjort en grov feil når de ikke sendte klagen videre.

- Det går ikke an for underinstansen å sile klager, de skal legges frem for klageinstansen. Noe skade har jo allerede skjedd her og den skaden er uopprettelig, men de trærne som er hugget er vist bare blåbær i forhold til det antallet som skal hugges, så det er ennå ikke for sent til å få fylkesmannen til å vurdere klagen, sier han.

- Bør tas på alvor Han forteller at han har hørt om lignende tilfeller før, hvor underinstansen mener klagen er så bortkastet at de velger å legge den til side. Han understreker at det faktum at fylkesmannen i dette tilfellet fikk høre om klagen og ba om å få den tilsendt er meget spesielt.

- Det har vært en del spesielle omstendigheter rundt hele denne saken, så egentlig forbauser ikke dette meg. Det som er mest spesielt er at det ikke er et privat reguleringsforslag som kommunen tar stilling til, men at det offisielt er kommunen som ved kulturetaten fremmer prosjektet samtidig som det er etablert en sponsoravtale hvor et privat foretak sikrer seg betydelig innflytelse, sier han.

- Selve saksbehandlingen, som å legge frem forslag om regulering av Ekebergområdet, har blitt til på en såpass ekstraordinær måte at det hadde vært god grunn for Oslo bystyre å ta de innvendingene som har kommet på alvor.

- Bare vås Christian Ringnes tar kritikken med tilsynelatende ro. 

- Jeg tror at uansett hva vi hadde gjort hadde det blitt klager. Folkeaksjonens to øvrige klager er for øvrig allerede avvist. Jeg kjenner til få andre saker som har vært så mye i offentlighetens lys som denne. Den har blitt behandlet i alle etater, og politisk i flere omganger, så å påstå at saken ikke har fulgt vanlige demoratiske prosesser er bare vås. Det er ikke alltid man er enig i ting som bestemmes, men før eller siden må man innse at demokratiet har talt. Å true med fysisk å stoppe arkeologiske utgravninger er utenfor det jeg mener er rimelige virkemidler, sier Ringnes til Dagbladet.

RUNDT 200 TRÆR: Fra 18 til 14. april ble det felt trær i Ekebergskogen. Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen mener trefellingen var ulovlig. Foto: Christian Merkesdal / Folkeaksjonen
RUNDT 200 TRÆR: Fra 18 til 14. april ble det felt trær i Ekebergskogen. Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen mener trefellingen var ulovlig. Foto: Christian Merkesdal / Folkeaksjonen Vis mer

Han mener også at det ikke stemmer at det er felt 200 trær.

- Det er vel snarere 10-20. De må ha telt med hver eneste busk og kratt. Når det gjelder klagen har Plan- og Bygningsetaten anbefalt at Folkeaksjonene ikke får oppsettende virkning. Tatt i betraktning at klagerne selv har utdypet sin klage etter klagefristen med en rekke dokumenter oppfatter jeg ikke at dette er lang behandlingstid, sier Ringnes.

VIL REDDE SKOGEN: Mariane Sunde i «Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen» er glad i den gamle skogen, og mener Ringnes' skulpturpark ikke bør få bygges. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL REDDE SKOGEN: Mariane Sunde i «Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen» er glad i den gamle skogen, og mener Ringnes' skulpturpark ikke bør få bygges. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer