På vei inn i årets tredje børsfall?

Over hele verden startet mandagen med et kraftig fall på børsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs sank med 2,4 prosent til 484,81 prosent, og mange frykter nå at børsen er på vei inn i sin tredje nedtur dette året.

Etter at hovedindeksen i fjor høst passerte 400 poeng har den underliggende veksten drevet den opp til over 520 poeng på sitt høyeste. Men i to perioder har Oslo Børs opplevd en kraftig nedtur før oppgangen igjen startet.

Det første tilbakeslaget kom i mars da indeksen sank fra 470 til 430 poeng før veksten igjen startet. Enda verre ble det på ettersommeren da indeksen etter å ha nådd et rekordnivå på nesten 525 poeng brått falt til 440 poeng.

Deretter startet den lange klatreturen inntil hovedindeksen igjen passerte 500 poeng i forrige uke.

Når er bunnen nådd?

Det er slike tilbakefall som gir de kortsiktige investorene de beste mulighetene for å tjene penger. Spørsmålet er alltid når bunnen er nådd.

Analytikere har denne gang spådd at fallet vil fortsette ned mot 450 poeng før det igjen snur. Dermed blir investorene sittende på gjerdet inntil de mest troverdige analytikere igjen roper: kjøp.

Mandag ble det omsatt for 13,9 milliarder på Oslo Børs, men bildet er ikke entydig. Like etter at de amerikanske markedene var åpnet, snudde pilene igjen oppover i Oslo. Det til tross for at Wall Street fortsatte å falle de første timene etter åpning.

Mot stengetid kunne de fleste indekser i Europa notere seg for et fall på mellom 1,5 og 2,5 prosent.


Sterke minner

Den generelle frykten som alltid preger børsene ble forsterket på grunn av de mange artikler og fjernsynsprogrammer om «the black monday» som har blitt vist over hele verden de siste dagene.

For nøyaktig 20 år siden falt New York-børsen med over 20 prosent på en dag, mens fallet i Oslo ble like under 20 prosent. Mer konkrete forhold denne gang er likevel tredje kvartals resultater i flere selskaper. De har vært gode, men ikke så gode som analytikere har ventet.

Et annet konkret forhold et frykten for at kredittkrisen i USA skal gi et enda større tilbakeslag i amerikansk økonomi enn ventet.

(©NTB)