- På vei mot apartheid

Israel har tatt sitt første skritt i retning av apartheid, mener den palestinsk-israelske politikeren Azmi Bishara.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Bakgrunnen er at Israels valgkomité har vedtatt å nekte to palestinsk-israelske politikere å stille til parlamentsvalget 28. januar. Samtidig lar komiteen den svært høyreekstreme israeleren Baruch Marzel stille.

I løpet av få dager vil Israels høyesterett bestemme om avgjørelsen til landets valgkomité om å stenge ute de to palestinsk-israelske politikere Azmi Bishara og Ahmed Tibi skal stå ved lag. De skal rg avgjøre om den tidligere lederen for det forbudte israelske partiet Kach, Baruch Marzel, får stille til valg.

- Hvis Marzel får stille, vil han være med og ødelegge Israel som et demokratisk land. Marzel og hans kolleger vil bruke Knesset til å spre rasistiske og ekstremistiske syn, forteller Arbeiderparti-kilder til avisa Haaretz.

- Terrororganisasjon

Baruch Marzel var lenge leder for det forbudte partiet Kach, som ble erklært ulovlig i 1994 da Kach-medlemmet Baruch Goldstein massakrerte 29 palestinere mens de var i bønn i Hebron.

Kach ble erklært en ulovlig terrororganisasjon i 1994. I et intervju med Jerusalem Posts radio sa Marzel følgende i januar 2001:

- Jeg liker ikke å true, men vi vil bruke alle midler til å forsvare oss og forsvare vår rett til å bo i Hebron. Hvis noen vil drepe deg, da må du drepe dem først, sa Marzel, som skal stille for partiet Herut, som i dag har en representant i Knesset. Med Marzels mulige kandidatur håper Herut å vokse raskt.

- Vi vil få titusenvis av stemmer fra folk som har følt at de ikke har noen å stemme på. Likud, Det nasjonale religiøse partiet og Nasjonal union har alle vært villige til å gi fra seg land - og til og med akseptere en palestinsk stat. Vi er de eneste som leverer varene. Vi gir ikke en tomme, sier Knesset-representanten Michael Klein.

I løpet av få dager vil høyesteretten avgjøre om ekstremisten Marzel får stille i nyvalget 28. januar.

Kontroversiell

Palestinsk-israelske Ahmed Tibi håper at høyesteretten vil omgjøre valgkomiteens dom slik at han kan stille til valg. Tibi var Yassir Arafats rådgiver helt fram til 1995- 96, og var aktiv under Oslo-prosessen. Nettopp Tibis rolle i Oslo-prosessen - og hans nære kontakter med Arafat - gjør at mange israelere ikke liker ham.

- Tibi er kontroversiell i dagens Israel fordi han fremdeles har kontakt med Yassir Arafat, som jo er de fleste israeleres store fiende. Også mange palestinerne mener at Tibi har konsentrert seg for mye om å være Arafats talsmann i Knesset i stedet for å arbeide for palestinernes sak i Israel, sier en vestlig diplomat.

En rekke kommentatorer i Israel mener imidlertid at høyesteretten vil omgjøre valgkomiteens ønske om å utestenge Tibi fordi de ikke har beviser på at Tibi kan true Israels eksistens.

Bishara ut

Verre er det med Knesset-sjansene for den høyt profilerte palestinsk-israelske Azmi Bishara, som beskyldes for å være mot Israels eksistens og for å støtte terrorgrupper som Hizbollah og Islamsk jihad. Bishara sjøl benekter påstandene og sier at han aldri har oppfordret til voldelige aksjoner.

- Jeg mener ethvert folk som lever under en okkupasjon, har rett til å kjempe mot den. Men jeg har aldri oppfordret palestinerne til å kjempe en væpnet kamp mot Israel, sier Bishara.

Kommentatorer tviler på at høyesteretten vil la Bishara få stille til valget fordi han har en rettssak gående mot seg.

Valgkomiteen kan nekte partier og politikere å stille til valg «hvis mål eller handlinger til partiet eller kandidaten kan true Israels eksistens som en jødisk og demokratisk stat, framkalle rasisme eller gi støtte til væpnet kamp for en fiendtlig terrororganisasjon».