- På vei mot effektiv løsning for finansmarkedet

Henry Paulson melder om framgang i forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA finansminister Henry Paulson mener at det er gjort store framskritt i forhandlingene om den finansielle planen som skal rydde opp i amerikanernes og verdens økonomiske krise.

- Vi har gjort store framskritt mot en avtale som vil fungere, og som vil være effektiv for markedet og fungere effektivt i forhold til alle amerikanere, sier USAs finansminister.

Bush- administrasjonen vil låne 700 milliarder dollar, rund 4000 milliarder kroner, fra pengemarkedet til å kjøpe opp gjelden til konkurstruede amerikanske banker, slik at både det amerikanske og det internasjonale markedet stabiliserer seg, melder BBC.

- Begeistret over fremgangen

Avtalen, som det ifølge Henry Pauson jobbes hardt for å få tegnet opp, gir finansdepartementet fullmakt til å gjennomføre en to-årsplan for fordelingen av økonomiske milder.  

Men kritikerne etterlyser en mer oversiktelighet, samt meldeplikt.

Om regjeringen får låne dette beløpet kan bli avgjort i representantenes hus i dag, men ingenting er foreløpig klart.

Kongressen håper på at en avtale kan være i stand til de asiatiske børsene åpner på mandag, melder Reuters.

- Vi er begeistret over framgangen i kveld og den samlede innsatsen som blir gjort for å stabilisere markedet og beskytte økonomien, sa pressetalsmann for det hvite hus, Tony Fratto på en pressekonferanse lørdag.

Må formaliseres

TROR PÅ EFFEKTIV LØSNING:
Finansminister Henry Paulson tror at det snart vil bli en løsning på USAs finanskrise. FOTO: LAUREN VICTORIA BURKE/ AP
TROR PÅ EFFEKTIV LØSNING: Finansminister Henry Paulson tror at det snart vil bli en løsning på USAs finanskrise. FOTO: LAUREN VICTORIA BURKE/ AP Vis mer

Demokratenes pressetalskvinne Nancy Pelosi sier at det er gjort framskritt, men at det fremdeles gjenstår å få detaljene ned på papiret.

Neste skritt i forhandlingene er at den den muntlige enigheten nå må formaliseres og skrives ned, slik at de finansielle avtalene som har blitt gjort, blir til et offentlig tilgjengelig dokument.

Regjeringens forslag kan deretter gå til avstemning blant demokrater og republikanere i Senatet Representantens hus, USAs to lovgivende forsamlinger, melder Sky News.

- På vei mot effektiv løsning for finansmarkedet
VENTER PÅ FORMALISERING: Demokratenes pressetalskvinne Nancy Pelosi er positiv, men venter til avtalen er skrevet ned på papir.
MARATONFORHANDLINGER: Finansminister Henry Paulson satt i natt i møte på kontoret til republikaneren John Boener, lederen for majoriteten i representantenes hus.