På vei mot en bedre avtale

Hjalp det med noen minutters gass-prat hos forbundskansler Helmut Kohl for statsminister Kjell Magne Bondevik i forrige uke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondeviks energiminister Marit Arnstad kunne i hvert fall konstatere at det var kommet nye og for Norge positive elementer inn i det gassdirektivet som ble vedtatt i Brussel i går kveld.

- Personlig mener jeg Norge bør avvise gassdirektivet. Av de gassinntektene EU da mener vi får for mye av, bør vi avgi en stor slump til bruk på miljø- og strukturtiltak i Øst-Europa, sier Dag Seierstad i Nei til EU om det mye omtalte gassdirektivet som ble vedtatt i EU i går kveld.

Olje- og energiminister Marit Arnstad vil ikke si om direktivet er godt nok eller for dårlig for Norge.
Dag Seierstad presiserer at han uttaler seg på egne vegne. Nei til EU har verken sett vedtakets tekst eller rukket å drøfte det. Hans konklusjon er hans svar på argumentene om at Norge som et lite land står etisk svakt når landet krever full kontroll også over rørledningene fra de enorme gassressursene på norsk sokkel.

Ikke nederlag

- Det kan virke som vi har fått et visst handlerom for hvem et tredjeland skal kunne slippe til på rørledningene til havs - og hvordan, sier Seierstad som ikke ser på det som et stort nederlag i seg selv. Det er måten det skjer på som blir avgjørende, sier han.

- Jeg er mer bekymret over vår adgang til å styre utbygging og produksjon gjennom inngåelse av langsiktige kontrakter. Over tid vil det skje en utvikling over til renere markedsøkonomi og risikoinvesteringer. Jeg er mer bekymret for det enn for prispresset, sier Seierstad.

- Er du fornøyd med den erklærte EU-motstander og energiminister Marit Arnstads innsats?
- Både den forrige regjeringen og den nåværende har nok gjort det som kunne gjøres for å få direktivet så spiselig som mulig, sier Seierstad.

Positive elementer

Olje- og energiminister Marit Arnstads reaksjoner gikk i går fra positive toneleier på formiddagen til en mer nølende reaksjon på selve vedtaket:
- Vedtaket inneholder positive elementer for Norge, momenter som ikke har vært der før, men vi vil verken forskuttere godkjennelse eller avskrive veto-bruk. Nå skal vi bruke godt det halve - eller kanskje hele - året det tar å få saken gjennom i EØS-prosessen. Kanskje kan vi påvirke resultatet ytterligere, sier Arnstad til Dagbladet.