På vei mot Russland

Russisk tråler mistenkt for alvorlig miljøkriminalitet. Stakk av med norske inspektører om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske Kystvakten jager fortsatt den Murmansk-registrerte tråleren «Elektron», som stakk av fra arrest søndag morgen med to norske inspektører om bord.

I 21-tida i går kveld ble jakta trappet opp med ytterligere fire kystvaktfartøy i området. Et helikopter har også vært involvert uten at dette har fått båten til å stanse. 

Pressesjef i Landsdelskommando Nord-Norge, John Espen Lien, sier til Dagbladet.no at tråleren i natt har satt kursen sørover - mot russisk fastland. Den skal fortsatt  være drøyt 400 kilometer fra land.

- Det er storm og åtte - ni meter høye bølger i området. Dette legger begrensninger på hva vi kan gjøre, sier Lien.

Pressesjefen vil ikke oppgi hvilke fire skip de har satt inn i tillegg til KV Tromsø, som siden lørdag har fulgt den russiske tråleren. Men i følge NTB skal forsterkningene bestå av kystvaktskipene «Andenes», «Nordkapp», «Malene Østervold» og «Svalbard».

Været er fortsatt for dårlig til at soldatene om bord kan bruke lettbåter eller helikopter for å borde tråleren. Russiske medier rapporterte i går kveld at kystvaktskipene skal ha beskutt tråleren, noe Lien avviser som rent oppspinn.

Snudde plutselig

Tråleren ble tatt i arrest lørdag og gitt beskjed om å gå mot Tromsø. I ett døgn fulgte de to båtene hverandre, men i går tidlig endret plutselig det russiske fartøyet kurs - med de to nordmennene fremdeles ombord.

I ettermiddag nærmet båtene seg russisk 12-milssone. Innenfor denne kan kystvaktskipet ikke foreta seg noe. Ifølge Aftenposten.no var dette grunn til at kapteinen tidligere i ettermiddag vurderte å avfyre skudd mot tråleren for å tvinge den til å stanse. Mandag kveld sier Lien at dette aldri var aktuelt. Men han vil ikke opplyse hvordan Kystvakten vil aksjonere.

PÅ RØMMEN: Den russiske tråleren Elektron prøver å rømme fra den norske kystvakten. Foto: Scanpix
PÅ RØMMEN: Den russiske tråleren Elektron prøver å rømme fra den norske kystvakten. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi har aldri sagt at det var aktuelt å skyte mot skipet. Men vi ønsker ikke å opplyse om hvordan vi vil håndtere situasjonen. Vi vil ikke gi motparten gode idéer, sier pressesjefen til Dagbladet.no.

Han sier at de to nordmennene om bord fortsatt har det etter forholdene bra.

- Ikke topp, men hverken bra eller dårlig.

Går i ulike retninger

Elektron» opplyste først at den hadde fått beskjed fra russiske myndigheter om at den ikke skulle fulge anvisningene fra Norge. Seinere ga båten beskjed om at det var rederiet som hadde gitt beskjeden.

ITAR-Tass melder i kveld at Elektrons kaptein sendte en nødmelding til Murmansk i ettermiddag om at skipet trengte hjelp.

I kveld beveger skipet seg i sakte fart ulike retninger. I 21-tida er skipet 250 nautiske mil fra Finnmarkskysten.

- Det virker ikke som om skipet har et entydig mål. Vi vet ikke hvor de vil dra, sier John Espen Lien.

Den norske kystvakten har kontakt med skipet, men har foreløpig ikke fått noen positiv respons på den norske oppfordringen om å stanse.

- Vi håper de tar til fornuft, men er innstilt på at dette kan ta en stund.

- Situasjonen er uvanlig. Vi har opplevd at skip har vært uvillige til å la seg arrestere, men dette er mer alvorlig, sier Lien. 

Saken førte til diplomatisk kontakt mellom Norge og Russland allerede i helga. Norske myndigheter opplyser at de har vært møte mellom den russiske chargé d\'affaires i dag ved 12.30-tida. Departementet understreker at situasjonen mellom Norge og Russland ikke er spent, men at dette dreier seg om en situasjon mellom rederiet og kystvakten. 


- Jeg kan bekrefte at det er diplomatisk kontakt mellom Norge og Russland når det gjelder denne saken, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til Dagbladet.no.

- Har saken ført til et spent forhold mellom Norge og Russland?

- Det kan jeg ikke kommentere, men det er nok ingen grunn til å bruke slike ord, sier Bjåstad, som henviser til Forsvarsdepartementet og  Landsdelskommando Nord-Norge for ytterligere informasjon.

En talsmann for det russiske utenriksministeriet sier til nyhetsbyrået ITAR-tass at alle nødvendige tiltak for å løse problemet vil bli satt i verk for å løse problemet så fort som mulig.

<B>JAGER RUSSISK TRÅLER:</B> Kystvaktsskipet KV Tromsø vurderer nå å skyte på en russisk tråler for å tvinge den til å stoppe. Den har to nordmenn om bord.