På vei mot toppen

Her er de er unge og lovende som trolig vil styre Norge i framtida. De politiske stjerneskuddene har allerede vist at de duger. De neste åra vil vise om egne ønsker, valgresultat eller tilfeldigheter sparker dem helt til topps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen vil bli statsråder, andre vil ta ledelsen i partiene, noen vil forsvinne. Andre, i dag helt ukjente, vil slutte seg til dem.

Felles for de 18 fremadstormende Dagbladet peker ut, er at partikolleger tror det er disse som har størst muligheter for å lykkes.

Om de gjør det, avhenger blant annet av egne ambisjoner, personkabaler som helst skal gå opp, flaks og ikke minst om folk vil ha dem. Slik har det alltid vært.

Fleksible

Forskjellen i dag, og trolig i langt større grad de neste tiåra, er at veiene inn og ut av politikken blir flere. Tidligere var det nærmest utelukket at en AUF-leder ikke ville fortsette i partiet. Hadde du først viklet deg inn, kravlet du ikke ut. Og motsatt:

Det skulle mye til for at en utenfor de innerste kretser i en organisasjon ble kalt til Kongens bord.

I dag kan imidlertid en som tidligere var miljøvernminister for Ap, være direktør i NHO. Og en som i går var konsernsjef i Røkke-konsernet, kan neste dag være helseminister.

Medietrente

Noe annet som vil prege morgendagens politikere er det økte mediepresset.

- Ja, du må i hvert fall takle pressen bedre enn Thorbjørn Berntsen, sier professor i statsvitenskap, Hege Skjeie, ved Universitetet i Oslo.

Hun mener «medialiseringen» er nødt til å få konsekvenser for hvilke politikere vi får.

- De kan like det eller ikke, men de må lære seg å mestre media bedre. Det tror jeg også vil føre til at journalister får dårligere arbeidsvilkår. Politikerne vil skåne seg mer, og bli langt mer bevisste på hva de vil eksponere. Jeg tror mange blant annet vil lære av Tony Blairs måte å drive valgkamp på, sier Skjeie. Hun mener Trond Giske og Ine Marie Eriksen er eksempler på politikere som takler media svært bra.

Ikke bare etnisk

Framtidas folkevalgte vil også bli mer internasjonale, tror Skjeie:

- Enten vi blir medlem av EU eller ikke, blir politikken stadig mer internasjonalisert. Dermed må politikerne bevege seg smidig mellom den internasjonale og den hjemlige arena.

Langt flere av politikerne vil være annengenerasjonsinnvandrere.

- I dag er de så vidt kommet på banen, og oftest nevnt som «innvandrerpolitikere». Jeg tror de vil markere seg på et langt større spekter av saker og bli vurdert som enhver annen «norsking», sier Skjeie.

HØYRE:

I likhet med SV har de konservative vært flinke til å satse på de unge. Straks et talent dukker opp, dyrkes det på «elitekurs» hvor debatt-teknikk, fakta og framtoning drilles. Som medlemmer i et regjeringsparti får nå svært mange av dem prøve seg i sentrale posisjoner.

1. Ine Marie Eriksen (25) , stortingsrepresentant og Unge Høyre-leder. Den mest åpenbare av morgendagens Høyre-politikere. Kanskje den som når sterkest fram i media av alle disse 18.

2. Bård Glad Pedersen (25) , politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet og nestleder i Unge Høyre. Ukjent ansikt, men får svært gode skussmål fra kolleger. Heller ikke en ulempe å være fra Nord-Norge.

3. Kaj-Martin Georgsen (28) , politisk rådgiver i Finansdepartementet. Før regjeringsdannelsen var han alltid to skritt bak Jan Petersen som presseansvarlig. Har nå rykket opp ved Per-Kristian Foss' side. Kombinerer sterk faglig bakgrunn med politisk teft.

Foruten disse tre er det særlig stortingsrepresentantene Linda Cathrine Hofstad (24) og André Dahl (26) som peker seg ut.

KRF:

Det enkleste partiet å plukke kandidater fra fordi skussmålene går i samme retning. Problemet er at enigheten er størst om de mannlige. Derfor kvoterer Dagbladet inn nummer tre.

1. Knut Arild Hareide (29) , statssekretær i Finansdepartementet, har lenge vært KrFs gullgutt. Jon Lilletun brukte ham i Bondevik I som rådgiver, nå har han steget i gradene.

2. Harald Solberg (25) , politisk rådgiver på Statsministerens kontor, Bondevik tok ham med seg fra Stortinget.

3. Line Henriette Holten Hjemdal (30) , politisk rådgiver i Helsedepartementet. Imponerer sine partikolleger, inkludert sin far, KrF-veteran Odd Holten (KrF). Kanskje en idé å kutte i hvert fall et av sine fire navn.

For øvrig er det spesielt KrFU-leder David Hansen som spås gode tider i partiet.

AP:

På tross av påstandene om gubbe-velde er det særlig unge kvinner som peker seg ut i det kriserammede partiet. Samtidig er det vanskeligere å peke ut åpenbare i Ap. For mer enn i andre partier avgjøres personspørsmål ut ifra hvem som tilhører hvilken fløy.

1. Eva Kristin Hansen (29) . Som AUF-leder er hun selvskreven fordi tradisjonen er sterk i partiet for at de av dem som vil, klatrer videre og ofte helt til topps.

2. Sigurd Grytten (29) , leder i Europabevegelsen og tidligere stortingsrepresentant. Har hatt tøffe tak i Bergen Ap, men vurderes som en av framtidas menn, spesielt av Jens-fløyen.

3. Synnøve Konglevoll (29) , stortingsrepresentant fra Tromsø, som markerer AUFs miljøopposisjon i partiet. Vil få større oppgaver, spesielt når Trond Giske klatrer høyere.

Andre som vil komme sterkt er informasjonsrådgiver Jo Stein Moen (29), medlem i programkomiteen Aina Holst (27) og nestleder i AUF, Gry Larsen.

SV:

Hele 6 av 23 SV-ere på Stortinget er under 30. Mange entusiaster å holde styr på for partilederen, men samtidig en takknemlig situasjon.

1. Inga Marte Thorkildsen (25) , stortingsrepresentant fra Vestfold. Har lenge vist en imponerende evne til å slå gjennom i media, og profilerer SV både fra sin posisjon i justiskomiteen og som kvinnepolitisk leder.

2. Heikki Holmås (29) , stortingsrepresentant som i likhet med Thorkildsen er høyt og lavt i pressen. Har først og fremst markert seg i boligpolitikk fram til nå, men kan brukes på mange felt.

3. Åsa Elvik (23) , stortingsrepresentant fra Nordland, som allerede har vist seg som en tøff motstander for fiskeriministeren. Mer anonym enn de andre, men partikolleger trekker henne fram som en av de med størst potensial framover.

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken (24) har også gode muligheter hvis marxismen dempes. Fra partikontoret kan også Bård Vegar Solhjell (30) avansere raskt.

Kåringen

Dagbladets spekulative kåring av framtidas politikere er basert på en rekke samtaler med partikolleger, samt egne vurderinger. Kriteriene har vært at kandidatene ikke har passert 30 år, men allerede har kapret en posisjon i parti eller regjeringsapparat. Lista over potensielle stjerner kunne vært mye lengre, men Dagbladet har valgt ut et knippe på tre fra hvert parti. Venstre er ikke med.

SP:

Har flere unge som fikk prøve seg i Bondevik I-regjeringen, men det dårlige valget og den anonyme posisjonen på Stortinget gjør ikke Senterpartiet til den mest attraktive arbeidsplassen for tida.

1. Anne Beathe Kristiansen (27) , leder av Senterungdommen. Spesielt engasjert i internasjonale spørsmål, inkludert EU. Førstekandidat til Stortinget fra Østfold, men kom ikke inn.

2. Guri Størvold (25) , politisk rådgiver for stortingsgruppa. Var også den yngste politiske rådgiver noensinne da Odd Roger Enoksen var kommunalminister.

3. Ole Morten Geving (27) , politisk rådgiver for stortingsgruppa, som har gått gradene fra hjemfylket Nord-Trøndelag. Særdeles god på talerstolen.

FRP:

Skrinn ettervekst, spesielt på kvinnesiden. Trolig det partiet som i minst grad rekrutterer fra ungdomsorganisasjonen. Ingen damer nevnes som framtidige sjefsemner. Dagbladet kvoterer.

1. André Kvakkestad (30) , stortingsrepresentant fra Akershus, som på tross av at han ikke er fraksjonsleder, har tatt over mye av Jan Simonsens rolle i justiskomiteen. Det gir gode muligheter for profilering og skolering.

2. Jørund Rytman (24) , fylkesformann fra Buskerud, som har klart å gå til topps i et fylke preget av eksklusjoner og mye bråk det siste året.

3. Sylvi Listhaug (24), sentralstyremedlem i FpU og politisk rådgiver for stortingsgruppa.

Andre aktuelle navn er FpU-leder Trond Birkedal (22) og formann i Nord-Trøndelag, Robert Eriksson (27).