På vei-stumpene løs i 41 år

Trygve Fløysvik (64) har vært i retten 20 ganger, sittet i fengsel og fikk denne uka sin femte straffedom. Alt sammen for en 250 meter lang veistubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet): - Jeg er sta. Så lenge det renner blod gjennom disse årene, skal vi ikke gi oss, tordner bonden i Sandnes til Dagbladet.

Ekteparet Fløysvik har flott utsikt til vannet, men deres livs største irritasjonsmoment er veien som går langsmed. Gang på gang har de vært i klammeri med hyttenaboene og deres familier, som hevder sin rett til å bruke veistubben til og fra hytta. Den ene naboen flyttet, den andre nekter å gi seg.

Kvelertak

Trygve Fløysvik er dømt for å ha slått, tatt kvelertak på, truet på liv og helse og sperret veien for sine naboer. Men gårdbrukeren hevder at alt sammen er oppspinn og løgn. Han hevder seg forfulgt av både naboer, politi og rettsvesen.

- Naboene har vært samkjørte for å prøve å presse oss vekk. De er ute etter eiendommen vår. Derfor provoserer de fram situasjoner som ender opp i retten, hevder 64-åringen.

Kimen til konflikten går helt tilbake til høsten 1962. Det var endelig kommet vei til Lauvvik i Sandnes kommune, og ekteparet Trygve og Torbjørg Fløysvik ville koble seg til den etterlengtede transportåren. Naboene ble spurt om de ville være med og bygge, men de sa nei. Det endte med at Trygve og Torbjørg laget veien selv.

- Her har vi slitt og strevd med å bygge veien, som de ikke ville være med på. Hvorfor skal naboene da nyte godt av det uten å betale? spør Trygve.

- Vi jobbet hver eneste kveld fra august til april. Ungene måtte passe seg selv mens vi la stein på stein. Det var hardt arbeid, supplerer Torbjørg.

- Dette er en håpløs sak, sukker hyttenabo Oddbjørn Vervik. Han mener alt var greit så lenge Fløysviks svigerfar levde. Da hadde de en avtale om at Vervik-familien skulle få bruke veien mot å vedlikeholde en tredjedel av den. Den opprinnelige veiretten er 80 år gammel.

- Det er ingen tvil om at vi har veirett, det har også domstolene slått fast. Fløysvik hadde bil og oppgraderte veien av egen interesse. Vi hadde ikke bil før i 1978, sier Vervik. Han sier at familie og besøkende er blitt vettskremt av bondens oppførsel.

- Det er klart det er skremmende når noen truer deg med en stein. Men nå har i hvert fall politiet tatt fra ham skytevåpenet, sier Vervik.

Han lar seg ikke jage bort.

- Teller ingenting

Og krigen fortsetter. Ekteparet Fløysvik skal få saken opp for jordskifteretten. De mener at avtalen som veiretten bygger på, ble gjort mens Torbjørgs far var syk, og derfor må kjennes ugyldig.

- De andre kan komme og vifte med hvilke papirer de vil. Det teller ingenting når de ikke vil oppfylle sine forpliktelser, sier Trygve Fløysvik.

NOE ER I VEIEN: Trygve Fløysvik fra Sandnes er straffedømt fem ganger, men gir seg ikke. Hyttenaboene skal ikke få kjøre over veien hans før de betaler for seg.