Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- På vei til dødens forgård

To cruiseskip er på vei til Italia. Om bord er flere norske pensjonister.

USIKKER HJEMKOST: Trond Arild Bakke er i karantene på et cruiseskip utenfor Frankrike. Nå skal båten seile til Nord-Italia. Vis mer

Fredag cirka 13:00 kastet 27 norske pensjonister loss fra Marseille i Frankrike, og satte kursen mot Genova i Italia. Det forteller norske Wibecke Lie (78) til Dagbladet.

Hun befinner seg på cruiseskipet Costa Pacifica. Ifølge Lie er ingen om bord syke, og det er ifølge henne heller ingen mistanke om smitte.

Samtidig er 19 nordmenn på vei til Savona i Italia på cruiseskipet Costa Luminosa. Dette bekrefter salgssjef Bent Bjune i Benns reisebyrå overfor Dagbladet. På skipet er det påvist flere smittetilfeller.

Skipet la ut fra kaia i Marseille om lag 18:30 fredag

Passasjer Trond Arild Bakke (65) forteller at passasjerene ikke har fått beskjed om når de er framme, eller hva som skjer når de kommer fram.

Bent Bjune har hatt tett kontakt med sine kunder på skipet.

- Jeg har tillit til at norske myndigheter har gjort det de kan for å løse denne situasjonen, sier han til Dagbladet.

Mens skipet fortsatt lå på kaia i Marseille fredag, beskrev passasjer Tom Ekblom (73) situasjonen som dramatisk.

I UVITENHET: Tom og Anne-Grethe Ekblom befinner seg på et cruiseskip i Marseilles, i uvisshet om når og hvordan de skal komme seg hjem. Foto: Privat
I UVITENHET: Tom og Anne-Grethe Ekblom befinner seg på et cruiseskip i Marseilles, i uvisshet om når og hvordan de skal komme seg hjem. Foto: Privat Vis mer

- Vi vet ingen ting. Ingen informasjon. Ingen tar telefonen eller svarer på mail. Bruker bare et ord: kaos, fortalte han til Dagbladet mens skipet fortsatt lå til kai i Marseille tidligere i dag.

Allerede søndag ble alle gjestene om bord plassert i karantene på rommene sine, forteller Ekblom. Torsdag fikk gjestene utdelt munnbind og hansker, forteller han.

Passasjerer fra land som USA, Tyskland og Østerrike fikk gå av skipet i Frankrike - men ingen nordmenn. Dette bekrefter også Bakke.

Ola Jon Ertresvåg (67) er ikke fornøyd med situasjonen.

PÅ SKIPET: Ole Jon Ertresvåg er ikke fornøyd med utviklingen cruiseferien har tatt. Foto: Privat
PÅ SKIPET: Ole Jon Ertresvåg er ikke fornøyd med utviklingen cruiseferien har tatt. Foto: Privat Vis mer

- Vi er på vei til dødens forgård Italia, sier han til Dagbladet.

Han hevder at han har fått opplyst fra rederiet at passasjerene skal reise med buss fra Savona til Nice, hvor de vil bli flydd hjem til Norge.

Han er lite fornøyd med informasjonen han har fått fra Costa Luminosa

- Jeg og samboeren min går oppå hverandre. Det er ikke som på Ullersmo eller Ila der du får en time friluft. Det er rett og slett ingenting.

- Hentet med sykebil

Da passasjerer fra USA, Tyskland og Østerrike ble fraktet av skipet i Marseille, ble flere hentet i sykebil, forteller Ekblom.

Også Bakke forteller at folk har blitt hentet med ambulanse i forbindelse med samtlige av de flere turistutslippene i løpet av dagen.

Pressetalsperson Siri R. Svendsen i Utenriksdepartementet bekreftet til Dagbladet tidligere i dag at de er kjent med situasjonen, og at de var i kontakt med franske myndigheter.

Italia er landet med flest coronarelaterte dødsfall i verden, og står overfor en krisesituasjon med sprengfulle sykehus nord i landet.

På Costa Pacifica er situasjonen imidlertid langt roligere, opplyser Lie.

- Vi skulle reist fra Marseille klokka sju i kveld, men plutselig la båten fra kai da alle franskmennene var gått i land. Vi går ut ifra at den er på vei til Genova i Italia, hvor vi er lovet mulighet til å gå av, fortalte hun til Dagbladet fredag 13:00.

Lie er tidligere journalist i NTB, og har blant annet dekket kongehuset gjennom mange år.

- HAR DET FINT: Pensjonist og tidligere kongehusreporter Wibecke Lie. Foto: Privat
- HAR DET FINT: Pensjonist og tidligere kongehusreporter Wibecke Lie. Foto: Privat Vis mer

- Vi kommer fra Buenos Aires i Argentina, via Brasil, og har ingen syke om bord, forteller Lie.

Likevel ble de nektet å gå i land i Frankrike.

- 27 pensjonister

Cruiset har ikke gått helt etter planen, forteller Lie.

- Vi skulle vært i Tenerife, på Lanzarote, i Málaga, og Barcelona. Ingen av stedene kom vi inn. Ingen ville ha besøk av et skip, selv om vi har vært så lenge på sjøen at vi omtrent har hatt karantene om bord her.

Hun forteller at de er en gruppe på 27 pensjonister om bord.

- Det er en del andre nordmenn om bord. I hvert fall 30-40, sier hun.

Tre ganger har reisebyrået deres ordnet flybilletter, forteller hun.

- Men vi får ikke komme i land. Det siste vi har hørt er at vi skal hjem på søndag med et fly fra Milano. Det er altså det vi har hørt, men disse beskjedene har endret seg mye. Så vi vet ikke sikkert.

- Gjør så godt de kan

UOVERVINNELIGE: Generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer yngre om at de ikke er uovervinnelige. Video: AP. Vis mer

I Italia håper passasjerene om bord på Costa Pacifica at de får være om bord på skipet til søndag. Klokka 09:00 skal en buss hente dem og kjøre dem til Milano fra Genova, etter det Lie har fått opplyst.

Hun understreker at passasjerene har det bra, og er ved godt mot.

- Det er virusfritt, og vi går på dekk. Været er fint, for øyeblikket. Vi har det veldig bra, altså!

Hun er fornøyd med innsatsen fra reisebyrået og mannskapet på båten.

- Det er myndighetene i Frankrike som nekter oss inngang.

Hun forteller imidlertid at det på et tidspunkt oppsto trykket stemning blant noen av passasjerene.

- I går kveld var det tilløp til mytteri. Flere passasjerer skulle ha tak i kapteinen og nærmest lynsje ham. Det var rett og slett litt uhyggelig. Dette er ikke kapteinens skyld.

Dagbladet har kontaktet reisebyrået som arrangerer Lies reise. De ønsker ikke å kommentere saken.

Hele Norges coronakart