DELTAKER I SHIP TO GAZA: Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Athen.  Foto: Holm Morten / Scanpix
DELTAKER I SHIP TO GAZA: Stine R. Håheim , Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Athen. Foto: Holm Morten / ScanpixVis mer

På vei til Gaza

I formiddag fløy sju norske, med to medlemmer av Stortinget, til Athen for å fortsette i skip mot Gaza. Israelske myndigheter har sagt at de vil stanse dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor seilte seks skip med drøyt 680 deltakere om bord mot Gaza, men de ble stanset av israelske krigsskip i internasjonalt farvann og bordet. Ni av deltakerne ble drept 31. mai.

- Hvis israelerne er kloke og lure så slipper de oss fram til Gaza, sier Torstein Dahle, tidligere leder i partiet Rødt, som er leder for de norske deltakerne i år.

Blokaden
Skip til Gaza Norge skal delta i årets «frihetsflåte» med to skip sammen med Sverige og Hellas. Det ene er et lasteskip med forsyninger og det andre et passasjerskip. Til sammen deltak det folk fra rundt 30 nasjoner.

Målet er først og fremst å sette søkelyset på den folkerettsstridige blokaden av Gaza. I tillegg kommer forsyningene til de innestengte palestinerne. Israel har nylig lettet litt på blokaden, men det tar deltakerne som en delvis seier allerede før de har lagt til sjøs. Ingenting er «normalt» i Gaza.

Færre plasser
- Det skulle ha vært tjue norske deltakere, sier Georg Morland i Skip til Gaza Norge.

Men det store tyrkiske skipet «Mavi Marmara», som fikk så mye oppmerksomhet i fjor på grunn av de israelske styrkenes angrep, blir ikke med. Dermed mister man plass til 450 deltakere. De norske deltakerne er derfor skåret ned til sju.

To medlemmene av Stortinget, Stine Renate Håheim fra Arbeiderpartiet og Askel Hagen fra Sosialistisk Venstreparti, er med. De er på vei til Athen sammen med Tove Henny Lehre, Bjørn O. Bjørnsen, Mina Boldermo Eriksen og Grete Soleng, samt altså Torstein Dahle.

Sikkerhet
- Forberedelsene holder vi tett til brystet. Båtene vil gå fra forskjellige havner. Tidsramma er usikker fordi det er urolig i Hellas. Hovedutfordringene er å få last ombord. Det er streiker i Hellas, men vi har fått lovnader fra det greske transportarbeiderforbundet om unntak fra streik, sier Georg Morland, styrelederen i Skip til Gaza Norge.

Hvilken dag skipene skal legge til sjøs vil de ikke si på forhånd. Man er åpenbart litt tilbakeholdne med opplysninger av frykt for at israelske myndigheter skal legge hindringer allerede før avreise. Israel har allerede gjort det klart at de vil stanse skipene før de når Gaza. Men ingen av deltakerne kjenner frykt.

— Skulle Israel ramme oss, vil deres anseelse bli rammet. Den internasjonale oppmerksomhet dette gir, er med på å gi oss sikkerhet, sier Torstein Dahle.

Unngå vold
Deltakerne har denne gang lagt vekt på å unngå voldelige sammenstøt dersom israel igjen skulle sette inn militære styrker.

- Vårt mål skal vi oppnå ved å avstå fullstendig fra vold. Alle deltakerne må skrive under et omfattende dokument der de forplikter seg til å avstå fra all bruk av vold og provoserende adferd. Denne gang skal deltakerne være enda bedre strukturert og trent enn forrige gang, sier Morland.