Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På vei til «hellig krig»

CHAKDARA (Dagbladet): Væpnet med alt fra kalasjnikov automatgevær og gamle rifler til sverd og økser står opptil 20000 «hellige krigere» fra stammeområdene nordvest i Pakistan klare til kamp mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag var flere tusen av dem på vei i karavane mot Afghanistan, men Pakistan har forsterket vaktholdet ved grensa.

Det er den svovelduftende maulana Sufi Mohammad, som i 1992 egenhendig «vedtok» å innføre sharia-lover i Malakand-området, som denne helga har samlet frivillige krigere i alle aldrer fra landsbyene og byene i fjellene langs den afghanske grensa nord for Peshawar.

Fredag var det samlet så mange som 50000 mennesker, krigere og tilskuere, på et stort jorde ved byen Timergarah, forteller innbyggere til Dagbladet.

Sperret av

I går morges hadde grensepolitiet sperret av området for alle utenforstående ved Chakdara-brua over Swat-elva, da Dagbladet kom dit tidlig i går morges. Dette er 145 kilometer nord for Peshawar, blant høye fjell og dype daler.

- Her slipper ingen forbi som ikke er fra området, ingen utlendinger og heller ikke pakistanere fra Punjab eller Sindi, forklarte Zaman Shah i grensepolitiet til Dagbladet.

Han hentet til og med protokollen med ordren fra overinspektøren for å overbevise. Ingen utenforstående har sluppet inn på flere dager.

Politiet anslår de væpnede krigerne til å være rundt 15000. Pakistanske aviser med medarbeidere i området skriver om 20000 frivillige krigere.

Menn i alle aldrer

Det er menn i alle aldrer, de fleste mellom 25 og 35 år, fortalte innbyggere i Timergarah på telefon til Dagbladet. Men mange er også svært unge. I går dro den første karavanen. Ved grensa venter et styrket vakthold.

Men grensa er umulig å tette, så de «hellige krigerne» kan ta seg over i grupper.

Sufi Mohammad og Bevegelsen for gjennomføring av islamske lover har tidligere fått beskjed av Taliban-regimet i Afghanistan at de ikke trenger frivillige under luftkrigen. Men når bakkestyrkene fra USA kommer, er de velkomne.

Taliban-avtale

I går vedtok Sufi Mohammad og de brennende tilhengerne hans å sende 5000 islamske krigere nå, og 5000 nye om kort tid. Disse skal dra til Kunar, ifølge en avtale med Taliban, opplyste de. Der skal de kjempe mot Nordalliansen.

Byen Kunar skal være i Sufi Mohammads hender, han blir en slags guvernør der, fortalte våre kilder, som hørte på folkemøtet i Timergarah i går. Når bakkestyrkene fra USA kommer, skal resten av de pakistanske frivillige settes inn.

Tilhengerne til Sufi Mohammad mener antallet pakistanske frivillige vil nå 100000 når USA setter inn bakkestyrker. Vervingen holder på flere steder i landet.

<B>TIL KRIGEN:</B> 5000 pakistanske menn er på vei til Afghanistan for å kjempe med Taliban mot amerikanerne.
Hele Norges coronakart