- På vei til helvete

«Din jævla morder!» skal en politimann ha skreket under pågripelsen. I dag står den nå løslatte 35-åringen, som i ei uke har vært fengslet for mordet, fram i avisa Expressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET STED I SVERIGE (Expressen/Dagbladet): Omtrent samtidig som en 24-åringen ble pågrepet og siktet for mordet på Anna Lindh, ved titida i går morges, ble 35-åringen løslatt fra Kronobergshäktet i Stockholm. Til Expressen forteller han sin historie. Dagbladet bringer intervjuet eksklusivt i Norge.

- Uvirkelig

- En stor uniformert politimann trykket meg opp mot politibussen og skrek høyt: «Din jævla morder!».

35-åringen forsøker å tenke gjennom hva han har opplevd de åtte skrekkdøgnene. I dagboka skrev han om da han ble fengslet: «Jeg blir ført inn i tunnelen og det føles som jeg er på vei til helvete.»

- Det var en uvirkelig følelse. Jeg tenkte at dette her er bare ikke sant. Tror de virkelig at jeg er mannen på disse bildene?

Mannen virker kjørt, men også samlet, der han møter Expressen. Han har med seg flere av sin nærmeste venner. De forteller at de har støttet ham hele tida, og aldri tvilt på at han var uskyldig.

35-åringen følte selv at han kunne ende i en situasjon der politiet kom til å manipulere med bevis:

- En stund fryktet jeg at de skulle manipulere min DNA. Det var bra at de testene ble gjort i England. Når man er i klørne på svensk politi har man ingen rettssikkerhet.

- Begynte å le

Pågripelsen forrige tirsdag kveld kom som lyn fra klar himmel.

- Den kvelden satt jeg i baren ved Råsund stadion og så kampen på TV sammen med to kamerater. Jeg hadde egentlig billett til matchen, men droppet å gå inn fordi jeg hadde så dårlig plass.

35-åringen forteller at da det sto 2- 2 til pause, gikk han ut for å kjøpe litt gatekjøkkenmat.

På dette tidspunkt hadde han fortsatt ingen anelse om politioppbudet som spanet på ham, og hadde gjort det i lengre tid.

- Jeg gikk bortover gata og snakket om kampen med en av kompisene. Bak meg dukker det plutselig opp to sivilkledde politimenn. De spurte hva jeg het, og jeg spurte tilbake hva saken gjaldt. Da bare så de på meg og sa kaldt: «Det får du vite seinere.» Den andre sa: «Det får du snart vite. Du likner en mistenkt person.» Jeg kunne ikke holde meg. Jeg begynte å le.

«Her har vi vår mann»

Et øyeblikk tenkte han at det dreide seg om noe supporterbråk som hadde oppstått før kampen.

- Det kom flere og flere politifolk. En av dem ropte: «Her har vi vår mann!». Da jeg ikke kunne vise legitimasjon satte de håndjern på meg, og nå kom det politi fra aller kanter.

De førte meg inn i en politibuss, men kjørte ikke av gårde med en gang. Det var akkurat som om de ville vente på pressen og deretter vise fram sitt bytte. En av politifolkene i bilen forsøkte å dra meg opp så kameraene kunne nå meg. Men jeg lyktes med å holde hodet nede.

Fire blodprøver

I varetektsfengslet Kronoberg hadde en hel etasje blitt rensket.

- Det var som å være med i en dårlig svensk politifilm, sier 35-åringen.

Fortsatt visste han ingenting om hva saken gjaldt. At han var siktet for mordet på Anna Lindh.

Men så skrittet etterforskningsleder Leif Jennekvist inn i lokalet.

- Da jeg så ham skjønte jeg at dette måtte være noe veldig alvorlig. Jeg kjente ham igjen fra politiets mange pressekonferanser, forteller mannen.

De tok fra ham klærne. De tok fire ulike blodprøver av ham.

De skrapte under nagler og nappet ut hårstrå på leting etter DNA. Alle var kledd i beskyttelsesklær.

Så begynte avhøret.

- Myrdet du Anna Lindh?

- De spurte hvor jeg hadde befunnet meg den dagen. Jeg kunne ikke svare på det. Da spurte de meg: «Var du på NK? Myrdet du Anna Lindh, utenriksministeren?» Jeg svarte: «Nei, virkelig ikke. Det finnes ikke en sjanse i hele verden.»

Etter avhøret ble han innelåst i en spesialcelle. Døra var gjennomsiktig. Utenfor satt det hele tida minst to voktere og så på meg.

- Første natta var det umulig å sove. Jeg visste jeg var uskyldig.

- Jeg er lettet over at jeg ikke er mistenkt lenger. Men dette er blitt en tragedie for mange.

Han kikker ned på Expressens ekstrautgave, der førstesida forteller: «Ny mann pågrepet for mordet på Anna Lindh».

- Jeg håper at ikke han også er uskyldig og må gjennom de samme tingene som meg.

ENDELIG FRI: - Jeg er lettet over at jeg ikke er mistenkt lenger. Men dette er blitt en tragedie for mange, sier den frigitte 35-åringen.
OVERTRAMP: 35-åringens liv har vært behørig omtalt i norske og svenske aviser.