På vei til kjærestens base da selvmordsbomberen slo til

Tung stemning i de norske leirene i Afghanistan.

DREPT< Den norske etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset ble drept på jobb i nord i Afghanistan. Foto: Forsvaret
DREPT< Den norske etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset ble drept på jobb i nord i Afghanistan. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er en tung dag for medsoldatene til Trond Petter Kolset (30) i den norske leiren i Mazar-e-Sharif.

- Stemningen var veldig tynget her nede i går, og er det også i dag. Det er viktig for oss å få bearbeidet denne sorgen, sier presse- og informasjonsoffiser for den norske styrken i Afghanistan, Knut Grandhagen til Dagbladet.no.

Kamerater av soldaten som ble drept av en selvmordsbomer i går, står i dag hedersvakt ved kisten på det tyske feltsykehuset Mazar-e Sharif.

- To soldater står vakt ved kisten til en hver tid for å vise en fallen kollega en siste ære. I tillegg vil det være en minnestund i leirene her nede. Det vil også bli lagt ut en kondolanseprotokoll for de som ønsker å skrive en siste hilsen. Kondolanseprotokollen vil senere bli gitt til de pårørende, sier Grandhagen.

Vil sende kisten hjem
Han håper også, for de pårørendes del, at de får sendt kisten hjem så raskt som mulig.

- Det jobbes med dette både her og hjemme, men jeg vet ikke når dette kan skje. Her er det en del formalia man må gjennom, opplyser han.

I alle ISAF-leirene til de 41 nasjonene som utgjør den internasjonale styrken i Afghanistan flagges det på halv stang i dag, og de neste tre dagene.

- Utover det er fokus få komme tilbake til en normal rutine. En avdeling har allerede vært ute på et oppdrag. Tilbakemeldingen fra dem var at det var godt å komme i gang med jobbe, og få tankene litt bort fra det inntrufne, sier han.

På vei til kjæresten

ÆRESVAKT: To soldater står til enhver tid vakt utenfor det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif der kisten til Trond Petter Kolset befinner seg. Foto: Forsvaret
ÆRESVAKT: To soldater står til enhver tid vakt utenfor det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif der kisten til Trond Petter Kolset befinner seg. Foto: Forsvaret Vis mer

Etterretningsoffiseren hadde steppet inn og reist til Afghanistan for å vikariere for en kollega som var på permisjon. Det skulle også være en hyggelig tjenestereise, ettersom samboeren også er i Afghanistan som offiser i den norske helikoptervingen i Meymaneh.

Det var dit han var på vei da selvmordsbomberen slo til.

30-åringen fra Steinkjer satt bak rattet på en upansret Toyota Land Cruiser og kjørte først i et følge på to biler, da en selvmordsbomber vrengte kjøretøyet sitt inn i kolonnen.

Den norske kolonnen kjørte på den nyasfalterte ringveien, en strekning som av Forsvaret ble regnet som trygg nok til å bruke upansrede kjøretøy.

Kolset ble hardt såret og raskt evakuert til feltsykehuset i Mazae- e- Sharif sju kilometer unna. Der ble 30-åringen erklært død drøye to timer senere.

- De første meldingene gikk ut på at han var såret. Vi håpet lenge han skulle leve. Derfor ble det ekstra tungt da det viste seg at livet ikke holdt, sa presseoffiseren i går.

TUNG STEMNING: Det vil bli avholdt minnestund i leirene i Afghanistan forteller presse- og informasjonsoffiser Knut Grandhagen. Foto: Forsvaret
TUNG STEMNING: Det vil bli avholdt minnestund i leirene i Afghanistan forteller presse- og informasjonsoffiser Knut Grandhagen. Foto: Forsvaret Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer