Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På vei til sykehuset hørte jeg Lee grynte. Jeg tror det var da han døde

Nå forteller politietterforsker Jim Leavelle om sekundene da han var lenket til Lee Harvey Oswald - og Oswald ble skutt og drept.

MIMRER: Politietterforsker Jim Leavelle var lenket fast til Lee Harvey Oswald da nattklubbeieren Jack Ruby hoppet fram og skjøt Oswald i kjelleren på politistasjonen i Dallas. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG / DAGBLADET
MIMRER: Politietterforsker Jim Leavelle var lenket fast til Lee Harvey Oswald da nattklubbeieren Jack Ruby hoppet fram og skjøt Oswald i kjelleren på politistasjonen i Dallas. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARLAND (Dagbladet): 93-åringen møter Dagbladet over pannekaker hjemme i seniorboligen i Garland utenfor Dallas i Texas.

- Jeg husker at Lee ville ha på seg en svart genser, sier Jim Leavelle til Dagbladet.

- Han tok på seg den og jeg lenket oss sammen. Da jeg hadde satt håndjernene på hans høyre håndledd og mitt venstre sa jeg: «Hvis noen skyter på deg håper jeg de er like gode til å skyte som deg». Han svarte: «Å, det er ikke noen som skal skyte på meg».

Seinere har han tenkt mye på det berømte sitatet - trolig det siste noen hørte presidentmorderen si.

- Jeg har tenkt at hvis det hadde vært meg som sto der, anklaget for to drap, ville jeg ikke ha sagt det han sa, jeg ville bare nektet. Jeg tror Lee likte at jeg komplimenterte ham for skytinga hans, og at det jeg hørte var hans lille innrømmelse.

Fullt kaos Da de to kom ned i kjelleren kom flomlysene og blitzlampene på, og det var tjukt av folk i politigarasjen.

- Jeg så plutselig Ruby stå der, midt i nedkjørselen. Jeg så at han hadde pistolen i hånda, klemt tett inn til beinet, sier Jim Leavelle til Dagbladet.

SAMLET: Jim Leavelle har samlet på flere saksdokumenter fra Kennedy-drapet. Her er et dokument med fingeravtrykkene til Lee Harvey Oswald. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG / DAGBLADET
SAMLET: Jim Leavelle har samlet på flere saksdokumenter fra Kennedy-drapet. Her er et dokument med fingeravtrykkene til Lee Harvey Oswald. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG / DAGBLADET Vis mer

- Jeg prøvde å dra Lee bak meg, jeg dro til med håndjernhånda, men jeg fikk ikke noe kraft bak bevegelsen siden han var for nære. Hadde jeg hatt ham på en armlengdes avstand hadde jeg fått kraft til å dra ham bak, men sånn det var hadde jeg ikke nok å gå på.

Lee ble truffet en gang, i magen, og fraktet i all hast til Parkland-sykehuset - der president Kennedy var blitt forsøkt reddet to dager før. Ruby ble overfalt av politifolk og arrestert.

- På vei til sykehuset hørte jeg Lee grynte. Jeg tror det var da han døde, sier Jim Leavelle.

- Da vi kom inn på sykehuset sa jeg til overlegen: Før du gjør noe mer vil jeg ha ut kula fra kroppen hans. Da kula var ute og plassert på et fat, hentet jeg fram min gode gamle lommekniv og ba legen om å risse inn initialene sine på kortsida av kula. Dette havner i
retten, sa jeg - og du og jeg må bevitne at dette var kula som kom ut av kroppen.

- Fortjente Oswald å bli skutt?

- Det var mange som følte det sånn. Jeg skulle gjerne sett ham buret inne på livstid. Noen ganger er døden en snarvei.

Kunne sluppet unna Jim Leavelles historie med Oswald går tilbake til drapet på J. D. Tippit. Da Oswald var på rømmen etter presidentdrapet ble han stoppet av politimannen Tippit, fordi han matchet den generelle beskrivelsen av en mistenkt. Tippit ville se Oswalds legitimasjon.

HAR FÅTT HATBREV: Et av flere forvirrede brev som Jim Leavelle har mottatt. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG / DAGBLADET
HAR FÅTT HATBREV: Et av flere forvirrede brev som Jim Leavelle har mottatt. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG / DAGBLADET Vis mer

Leavelle ledet etterforskningen av drapet på Tippit. Han tror Oswald lett kunne holdt ut lenger på flukt, hadde han klart å beholde roen.

- Hadde Oswald ventet rolig til Tippit kom rundt bilen, vist ham ID og holdt hodet kaldt, ville han helt sikkert fått gå. Det var ikke kjent at det var ham vi skulle ha tak i. Men Oswald så en bevæpnet politimann komme mot ham, og trodde han måtte handle raskt.

Leavelle hadde tidlig svært gode vitner til drapet. Vitnene plukket også ut Oswald på første forsøk ved en vitnekonfrontasjon.

- Ett av vitnene hørte Oswald si enten «The poor dumb cop» eller «The poor damn cop». Jeg tolker det han sa som at han ikke tenkt å drepe politimannen - og gjorde det fordi politimannen kom mot ham. Han tenkte ikke raskt nok, rett og slett.

Oswald ble pågrepet på kinoen Texas Theatre, der han hadde forsøkt å gjemme seg i mørket.

Det første avhøret Tilbake på stasjonen skulle han avhøres av Jim Leavelle.

- Da jeg kom inn til avhørsrommet, det er et bittelite rom uten vinduer, bare med en pult, ante jeg ikke at han også hadde drept presidenten. «Jeg har ikke skutt noen», sa han. Seinere har jeg tenkt at det normale ville vært å si at «jeg har ikke skutt politimannen». Jeg tror at han da visste at han også ville bli naglet til presidentdrapet. Han hadde behov for å raskt nekte skyld for begge handlinger.

UTSTILT: Dressen Jim Leavelle hadde på seg da Lee Harvey Oswald ble skutt er nå stilt ut på museum i Dallas. Foto: EPA / NTB SCANPIX
UTSTILT: Dressen Jim Leavelle hadde på seg da Lee Harvey Oswald ble skutt er nå stilt ut på museum i Dallas. Foto: EPA / NTB SCANPIX Vis mer

- Hvordan var Lee under avhøret?

- Han var han veldig høflig. Han svarte rolig og behersket, stotret og stammet ikke. Riktignok svarte han ikke sant, men dog. Han oppførte seg som om han ikke hadde en bekymring i hele verden. Hadde jeg drept to personer hadde ikke jeg klart å sitte så rolig.

På skoleboklageret fant de snart ut at en ansatt var borte. Da kom politikaptein Will Fritz inn til Leavelle og Oswald. Fritz spurte Oswald hvor han jobbet. Da Oswald svarte, sa Fritz: «Da er du min fange».

Drapet 24. november, da Lee Harvey Oswald skulle overføres til en ny celle, ville politiledelsen ha pressen inn i politigarasjen. Leavelle sier han selv ikke var enig i avgjørelsen, men sier sjefen ønsket å vise verden at de ikke hadde banket opp eller mishandlet Oswald mens han var i deres varetekt.

- Da jeg hørte det sa jeg at «vel, da lenker jeg meg fast til ham. Skal noen ta ham, må de ta meg også - og det blir ikke frivillig.

Leavelle forteller at de også hadde en lokkedue ute - en lokkebil der en politimann spilte Oswald. Da skjedde ingenting.

Men da han omsider kom ut, lenket fast til Lee Harvey Oswald, trakk nattklubbeier Jack Ruby våpen.

Ville bli helter - Hva slags mann var Jack Ruby?

24 NOVEMBER 1963: Lee Harvey Oswald i politigarasjen lenket til Jim Leavelle rett før Jack Ruby (i forgrunnen) avfyrer det dødelige skuddet.  Foto: THE DALLAS MORNING NEWS / AP PHOTO / NTB SCANPIX
24 NOVEMBER 1963: Lee Harvey Oswald i politigarasjen lenket til Jim Leavelle rett før Jack Ruby (i forgrunnen) avfyrer det dødelige skuddet. Foto: THE DALLAS MORNING NEWS / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

- Jack Ruby og Lee Oswald hadde ganske mye til felles. Begge ønsket å bli helter. Dagen etter sa Ruby til meg: «Leavelle, alt jeg ville var å bli en helt». Etter at advokatene fikk snakket med ham kom han opp med tre-fire andre årsaker. Blant annet at fru Kennedy skulle slippe å møte i retten.  Han sa også at han ville bevise at jøder hadde baller. Men ingen av forklaringene var så gode som den første.

Leavelles inntrykk av Oswald stemmer med det venner av Lee og Marina Oswald har fortalt i Dagbladet Magasinet.

- Lee var en mann som ville bli gjenkjent, noe broren hans også kan fortelle deg. Lee ville kunne gå på gata og høre folk si «se, der er Hr. Oswald». Finnes det noen bedre måte å skape seg et navn enn å drepe presidenten i USA?

Jim Leavelles barnebarn, Kate Griendling, har sammen med Alan Martin produsert dokumentaren «Capturing Oswald», som i Norge sendes på Discovery Channel søndag 1. desember.

SKUDDET: Lee ble truffet en gang, i magen, og fraktet i all hast til Parkland-sykehuset - der president Kennedy var blitt forsøkt reddet to dager før. Ruby ble overfalt av politifolk og arrestert. Foto: BOB JACKSON / DALLAS TIMES-HERALD / AP / NTB SCANPIX
SKUDDET: Lee ble truffet en gang, i magen, og fraktet i all hast til Parkland-sykehuset - der president Kennedy var blitt forsøkt reddet to dager før. Ruby ble overfalt av politifolk og arrestert. Foto: BOB JACKSON / DALLAS TIMES-HERALD / AP / NTB SCANPIX Vis mer