På vei til terrortrening?

Disse bildene viser bombemennene Shehzad Tanweer og Mohammed Sidique Khan på vei gjennom passkontrollen på flyplassen i Karachi i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Politiet håper deres bevegelser vil avsløre en mulig mesterhjerne bak London-angrepene 7. juli.

Bildet er tatt av pakistansk sikkerhetspersonell, som tar bilder av alle som reiser inn i Pakistan på lovlig vis. Khan (30) og Tanweer (30) ankom Pakistan 19. november i fjor, og begge forlot landet i februar i år.

Religiøs skole

Den yngste bombemannen, Hassib Hussain (18), reiste til Karachi i juli i fjor med Saudi Arabian Airlines. Det er ikke klart når han forlot landet.

Hussain skal ha oppholdt seg på en ekstrem religiøs skole som blir knyttet til terrorisme.

Britisk politi håper at de ved å kartlegge bevegelsene til de tre bombemennene i Pakistan, vil kunne komme på sporet av en eventuell mesterhjerne bak London-bombene.

Tanweer og Khan skal ifølge avisa Evening Standard ha tilbrakt mye av tida i Pakistan sammen med militante grupper, og ikke på religiøse skoler, som først antatt.

Etterforskere går nå gjennom alle telefonnumre som bombemennene kan ha ringt mens de var i landet. I tillegg har den britiske etterretningstjenesten MI5 åpnet gamle terrorsaker i håp om å finne nye forbindelser.

Khan var leder

Ei uke etter at politiet gikk til aksjon i Leeds, tegnes et nytt bilde av bombemennene. De fire var først antatt å ha blitt hjernevasket til terror den siste tida. Nå tyder ny informasjon på at minst to av dem var under oppsikt fra tidligere.

Ifølge britisk presse skal skolelæreren Muhammed Sidique Khan ha vært en lederfigur for de tre yngre bombemennene. MI5 skal også ha kjent til navnet hans i forbindelse med et planlagt bombeangrep i London i fjor. Khan skal ha vært i Tel Aviv i Israel i 2003, på samme tid som to briter sprengte seg selv i lufta etter et mislykket selvmordsangrep mot en bar. Jermaine Lindsay, som sprengte seg selv i lufta ved King\'s Cross, skal ha stått på ei amerikansk liste over personer som blir ansett som farlige.

Pakistansk politi har allerede arrestert et titall personer som kan ha hatt forbindelser til bombingene.

Ei liste med 20 terrormistenkte briter av pakistansk herkomst som har forsvunnet fra Storbritannia, blir også nøye sjekket. Det er frykt for at disse kan ha returnert til landet.

Flere mistenkte

Avisa Daily Mail skriver at Tanweer skal ha truffet lederen for den forbudte organisasjonen Jaish-e-Muhammed. Den skal ha forbindelser til al-Qaida, og er mistenkt for flere selvmordsangrep.

Britisk politi skal også være svært interessert i å få snakke med Zeeshan Siddique (25), som sitter fengslet i Islamabad. Han er mistenkt for å ha deltatt på terrorleirer, og skal ha planlagt et bombeangrep i Storbritannia.

TERRORTRENING? De to terroristene Shehzad Tanweer (over) og Mohammed Sidique Khan (under)skal ha stått bak to av t-bane-bombene, i henholdsvis Aldgate og Edgware. Disse bildene er tatt av pakistansk sikkerhetspersonell, som tar bilder av alle som reiser inn i Pakistan på lovlig vis.