KLAR TIL KAMP: Opprørere utenfor Sirte klar til angrep hvis det behøves. REUTERS/Esam Al-Fetori.
KLAR TIL KAMP: Opprørere utenfor Sirte klar til angrep hvis det behøves. REUTERS/Esam Al-Fetori.Vis mer

På vei til verdens fattigste land?

Oberst Muammar Kadhafi kan planlegge en flukt til Burkina Faso, verdens fattigste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga forlot en kolonne med mellom 200 og 250 militære kjøretøyer Libya.

Kolonnen var innom Algerie, før den krysset grensa til Niger. En fransk militærkilde sier til TV-kanalen Al Jazeera at Kadhafi og hans sønn, Saif al-Islam Kadhafi, vil knytte seg til kolonnen hvis de velger å akseptere tilbudet om eksil fra Burkina Faso, som har lavest BNP pr. innbygger i hele verden, ifølge FN.

Tilbudt asyl Den franske militærkilden sier også at han har blitt fortalt at Kadhafi og sønnen nå vurderer om de skal knytte seg til kolonnen.

Det var i forrige uke Burkina Faso kom med tilbudet til Kadhafi om asyl. Tilbudet kom til tross for at landet nettopp hadde anerkjent opprørsregimet som Libyas legitime myndighet.

Utenriksminister Yipene Djibril Bassoletsa sier at Burkina Faso var beredt til å ta imot Kadhafi selv om landet har signert en avtale med Den internasjonale krigsforbryterdomstolen.

Domstolen har tiltalt Kadhafi, hans sønn Saif al-Islam, og Kadhafis svoger Abdullah al-Sanuossi, som er regimets mangeårige etterretningssjef, for forbrytelser mot menneskeheten. Det betyr at de tiltalte i prinsippet skal pågripes og utleveres til krigsforbryterdomstolen hvis de kommer til Burkina Faso. Men siden avtalen ikke er ratifisert av Burkina Faso, så er ikke landet rettslig forpliktet til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I fredens navn, tror jeg vi skal ta, sammen med våre partnere i det internasjonale samfunnet, ethvert nødvendig skritt, sier Bassoletsa.

Siste kapittel Det er det siste kapittelet i historien om den militære konfrontasjonen mellom opprørshæren og oberst Kadhafis styrker vi er vitne til nå. Kadhafi har under hele konflikten lovet å «kjempe til siste blodsdråpe» på libysk jord. Og hans talsmann  Moussa Ibrahim sier at Kadhafi er «på et sted der han er i sikkerhet for disse fraksjonerte gruppene, og han er i Libya». Ibrahim legger til at Kadhafi er ved god helse og ved godt mot.

Den eneste fluktmuligheten Kadhafi og hans familie nå har er gjennom ørkenen til land som oberst Kadhafi har støttet økonomisk og politisk gjennom mange år. I mange år brukte Kadhafi mye av Libyas oljeformue på å støtte opprørsbevegelser, eller kjøpe støtte fra regimet i Vest-Afrika. Niger og Burkina Faso er to land der Kadhafi har kjøpt slik støtte.

Det er en militær enhet som hovedsaklig består av etniske tuaregene som har krysset grensa til Niger. Tuaregene er et ikke-arabisk, opprinnelig berbisk folkeslag, som historisk sett har holdt til i grensetraktene mellom Libya, Algerie og Niger. De har gode kontakter over grensene, og hvis det er Kadhafi og hvis Kadhafi og hans familie virkelig er på vei til Burkina Faso, så er det all grunn  til å tro at de er utstyrt med store verdier.

Kadhafi har alltid betalt for seg i ørkenlandene i sør. Hvis han er på vei til Burkina Faso har han større grunn enn noen gang til å betale for seg.