På vei ut

Eksklusjonstrusler, politianmeldelser, anonyme brev og sjikane herjer Frp. Fellestrekkene er at det er bråk rundt dem som ikke legger seg flate for Carl I. Hagens vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein Hedstrøm er radert ut av lista i Østfold Frp, og kan ryke ut av Stortinget. Også den høyprofilerte Hagen-motstanderen Fridtjof Frank Gundersen vil miste Akershus-plassen sin etter fire stortingsperioder.

Gundersen er foreslått på en oppsiktsvekkende 12. plass på Akershus-lista. Han fikk bare støtte av to av 22 lokallag, og erstattes nå av Ursula Evje på toppen.

- Ingenting, svarer Fridtjof Frank Gundersen på spørsmålet om hva han nå vil foreta seg. Men han stiller opp på nominasjonsmøtet i januar for å utfordre Evje.

Hedstrøm ryker ut

Hedstrøms navn, derimot, er radert ut av lista som nominasjonskomiteen i Østfold Frp legger fram i dag. Og i går kveld gikk Hedstrøm på et braknederlag på årsmøtet i Sarpsborg Frp.

Men Fredrikstad er Østfold Frp's Florida. Den som tar Fredrikstad i morgen, vinner hele fylket. Og Hedstrøm kan fortsatt berge stortingsplassen.

Kampen om flertallet på Østfold Frp's nominasjonsmøte i februar er knallhard og uhyre jevn. Ifølge observatører med detaljoversikt over utfallet av årsmøtene i fylket, inklusive Sarpsborg-møtet i går kveld, støtter 38 av de til nå valgte delegatene Hedstrøm, mens 40 støtter Hagens tilhengere med mossingen Ulf Leirstein i spissen. I Sarpsborg utgjorde Hagens tilhengere nesten to tredjedels flertall, og sikret seg samtlige 15 delegater. Nå gjenstår bare årsmøtet i Fredrikstad i morgen.

I Fredrikstad, som er fylkets største lokallag, skal det velges 19 delegater til nominasjonsmøtet. Hagens tilhengere må med andre ord være i flertall på møtet i Fredrikstad for å sikre seg flertall på nominasjonsmøtet i februar og hindre at Hedstrøm blir renominert til Stortinget der.

I motsatt fall kan fighteren Hedstrøm fortsatt komme til å gjøre livet surt for Hagen, også i neste storting.

Men Hedstrøm og hans medrepresentant for Østfold Frp, Jørn L. Stang, ville ikke gi seg uten kamp. Hedstrøm møtte fram, trass i at han verken er medlem av Sarpsborg Frp eller invitert til møtet. Hans håp var at han før valgene skulle få anledning til å holde en appell. Det fikk han ikke. Men hans motstander, lokallagsformann Jon J. Gåsvatn, var sjenerøs nok til å foreslå overfor forsamlingen at Hedstrøm - som tross alt er æresmedlem i Østfold Frp - fikk være til stede på møtet.

Håndtelling

Det var stort sett eneste plusspoeng Hedstrøm-fløyen kunne innkassere i går kveld.

Innledende forpostfektninger om valg av møtedirigent og endringer av dagsordenen, viste klart at Hagen-tilhengerne hadde festet grepet. Og da Jon J. Gåsvatn ble gjenvalgt som formann med knusende flertall, etter behørig håndtelling av stemmene, var slaget avgjort. Nederlaget ved alle valg var så klart at Jørn L. Stang etterpå sa til Dagbladet at det etter hans vurdering ikke er grunnlag for at mindretallet skal forsøke å få innkalt til ekstraordinært årsmøte, noe vedtektene gir anledning til.

Radert ut

I dag får Hedstrøm en ny trøkk. Nominasjonskomiteen i Østfold Frp legger fram en innstilling hvor verken hans navn eller Jørn L. Stangs er med på lista i det hele tatt.

Trioen Ulf Leirstein, Moss, Jon J. Gåsvatn, Sarpsborg, og fylkesformannen Stig T. Nordberg, Fredrikstad, er innstilt på de øverste plassene.

Uforsonligheten som kjennetegner partikulturen i Frp kommer til uttrykk ved at det knapt finnes en eneste Hedstrøm-tilhenger på lista. Spørsmålet er om det vil virke så provoserende at Hedstrøms tilhengere i Fredrikstad vil mobilisere foran møtet i morgen.

- Jeg hadde selvsagt håpet på et annet resultat her i kveld. Men det som skjer i Fredrikstad i morgen avgjør hvem som skal representere Frp fra Østfold i neste stortingsperiode. Jeg håper på mer støtte der, og håper at folk går mann av huse, sa Øystein Hedstrøm til Dagbladet etter møtet.

NEDERLAG 1: Øystein Hedstrøm led et knusende nederlag på årsmøtet i Sarpsborg Frp i går kveld.
NEDERLAG 2: Fridtjof Frank Gundersen er foreslått på en oppsiktsvekkende svak 12. plass på Akershus-lista til Frp.