På vill flukt i Finland

Bernt Lillebo (52) ble skutt og etterlatt på Reinøya. Hans egen sønn (17) er på rømmen sammen med en kamerat (18). Begge er siktet for forsettlig drap. Nå er de på flukt i Finland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Meld dere!

Politiet mener drapet ble begått torsdag eller fredag i forrige uke, og har iverksatt en storstilt jakt på de to tenåringsguttene fra Børselv i Finnmark. Guttene har flere dagers forsprang.

- Guttenes mystiske oppførsel og plutselige forsvinningsnummer gjør at vi betrakter dem som hovedmistenkte, sier politimester Ernst Pettersen i Hammerfest.

Politiet mener det ikke befant seg noen andre personer på den isolerte øya da Lillebo ble skutt.

Alle i Finnmarks-bygda Børselv spør seg nå om hva som kan være motivet.

Tok ut penger

De to guttene på 17 og 18 år er etterlyst i hele Norden. Uten førerkort har de to kjørt over grensa til Finland, trolig lørdag kveld eller søndag. Fra Børselv er det bare 12 mil til finskegrensa.

Dagbladet vet at 18-åringens foreldre har fått utskrifter fra minibankuttak i en bank på et tettsted i Nord-Finland. Etter det Dagbladet forstår, er det politiets hovedteori at guttene fremdeles befinner seg i Finland.

Hammerfest forhørsrett ga i går politiet anledning til å sjekke hvilke elektroniske spor de har etterlatt seg, i form av pengeuttak og mobiltelefonsamtaler. Politiet sjekker også passasjerlister ved flyplasser i Nord-Norge, Finland og Sverige.

Trolig er guttene i besittelse av et stort femsifret pengebeløp. En av de to har nylig vunnet en lottogevinst, og begge har tømt sine sparekontoer.

Våpen funnet

Guttene ble observert i hjembygda Børselv både fredag og lørdag. Lørdag kom 17-åringen inn på Bungalåven, kafé og samlingspunkt i bygda:

- Han virket unnvikende og stresset. Det var som om han så etter noen. Så gikk han raskt ut igjen. Han pleide jo alltid å ha tid til å sitte en stund. Jeg stusset på dette, sier innehaver Wenche Risbruna.

Lørdag ble de også sett da de tanket opp bilen ved bensinstasjonen i Børselv.

- De pleier alltid å slå av en prat. Denne gangen forsvant de bare, sier Erik Strifeldt. Siden har ingen sett dem.

I går beslagla politiet det som kan være drapsvåpenet. Våpenet ble funnet på Reinøya.

- Vi vil ikke opplyse hvilket våpen det dreier seg om, heller ikke hvor på kroppen avdøde er skutt eller hvor mange skudd som er avfyrt, sier politimester Ernst Pettersen.

I hele går fortsatte en fingeravtrykksekspert og to teknikere fra Kripos arbeidet med å sikre tekniske spor på åstedet.

Stjal bilskilt

Det var onsdag i forrige uke at Bernt Lillebo og de to guttene dro i båt til Reinøya. De tre dro ut for å fiske laks.

Torsdag skal 18-åringen ha ringt hjem og gitt beskjed om at de kom tilbake til fastlandet dagen etter, mens Lillebo hadde bestemt seg for å bli til over helga.

Derfor ble han ikke meldt savnet før mandag ettermiddag. Tirsdag ble han funnet skutt.

Politiet mener de to guttene kom til fastlandet i avdødes båt. Her har de stjålet skiltene fra Lillebos varebil. Skiltene er deretter plassert på en uregistrert bil som en av de siktede disponerer - en burgunderrød Toyota Carina, 1984-modell.

Ingen av de to er tidligere straffedømt. 18-åringen har aldri vært i politiets søkelys, mens mindre saker mot 17-åringen er blitt henlagt. Blant annet dreier det seg om et hytteinnbrudd.

BODDE HER: Kriminaletterforskere sikrer spor utenfor huset der avdøde bodde sammen med sin russiske kone. Den nå drapssiktede sønnen bodde her mens han var hjemme på sommerferie.