På vorspiel til kvinnedagen

60 av landets viktigste kvinner samlet seg i går kveld i en leilighet på Majorstua for å danne nettverket som skal sikre full likestilling i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å danne et nettverk, er nemlig det verten Gunn Ovesen for jentevorspielet før kvinnedagen mener er måten å få kvinner opp og fram.

-  Her er kvinner fra næringslivet, det offentlige, organisasjoner og presse. Felles for dem alle er at de har «levende øyne», sånne som vil noe. En del av dem er godt etablerte, og de skal dra de nye med seg. Likestilling kommer ikke av seg selv, mener Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Feiring av kvinnedagen var anledningen, men champagnekorkene gikk ikke i taket ved midnatt.

-  Da har vi avsluttet. Vi må på jobb imorgen, ler Ovesen, som i dag deler ut prisen «Innovativ kvinne» til tre kvinner i etablererfasen.

-  Hva må til for å få full

likestilling i Norge?

Maalfrid Brath, konserndirektør i Storebrand.

-  Jeg synes vi har kommet langt, og utviklingen er positiv, både i næringslivet og ellers. Men vi må fortsette å løfte kvinner opp og fram. Det finnes mange flinke jenter som er på vei her i landet.

SAMLET: Maalfrid Braath, Gunn Ovesen, Grete Faremo, Ingunn Yssen og Ellen Nicolaisen feiret kvinnedagen i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog
SAMLET: Maalfrid Braath, Gunn Ovesen, Grete Faremo, Ingunn Yssen og Ellen Nicolaisen feiret kvinnedagen i går kveld. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Grete Faremo, direktør for jus og samfunnskontakt i Microsoft i Nord-Europa.

-  Holdninger, tiltak og tid. Det finnes mange jenter med kompetanse, men vi trenger mer bevissthet om at likestilling ikke skjer av seg selv. Når vi får fakta om likestilling på bordet, ser vi at noe er galt. Da trenger vi tiltak som kan gjøre noe med det. For eksempel regler for kvinneandel i ledelse og bedriftsstyrer.

Ingunn Yssen, leder for internasjonal avdeling i LO.

-  Slike rapporter som likestillingssenteret legger fram er viktige, for de viser at det fortsatt er en vei å gå. Vi trenger radikale regler, som kvotering. For det er regler som skaper holdningsendringer.

Inger Ellen Nicolaisen, admdirektør i Nikita-kjeden.

-  Mannfolka må forstå at de må slippe oss inn i styrer og ledersjikt. Jeg synes det er en gåte at det fortsatt står så dårlig til på dette feltet, de går jo glipp av så mange talenter.

Gunn Ovesen, Innovasjon Norge.

-  Da jeg gikk på NHH var vi to prosent jenter, og vi har ikke gjort det noe dårligere enn de 98 prosentene. Nå er 60 prosent av alle universitetsstudenter kvinner. Men vi skal ikke være romantiske og påstå at likestilling kommer av seg selv.

Vi må skape nettverk, der de kvinnene som har kommet seg fram trekker de som kommer etter med seg.