18-åring siktet for drapsforsøk

Påberoper seg selvforsvar

18-åringen som er siktet etter voldshendelsen på Stovner tirsdag formiddag hevder han handlet i nødverge. Politiet har flere opplysninger som tilsier at det stemmer.

STOVNER: En person ble kritisk skadd etter en voldshendelse utenfor Stovner senter tirsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STOVNER: En person ble kritisk skadd etter en voldshendelse utenfor Stovner senter tirsdag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En person ble kritisk skadd etter en mulig knivstikking like utenfor Stovner senter i Oslo tirsdag formiddag.

En 18 år gammel mann er siktet for drapsforsøk.

Han ble onsdag varetektsfengslet i fire uker, hvorav to med brev- og besøksforbud, på grunn av fare for bevisforspillelse.

- Det jeg kan si er at siktede har påberopt seg å ha handlet i selvforsvar, sier politiadvokat Rita Parnas til Dagbladet.

Politiet har flere opplysninger i saken som tilsier at det stemmer. Foranledningen skal ha vært et angrep på siktede, fra mer enn én person.

- Mer enn det kan jeg ikke gå inn på nå, sier politiadvokaten.

Erkjenner ikke straffskyld

Siktedes forsvarer, Espen Henrik Johansen, bekrefter at det er «en foranledning til hendelsen».

- Han samarbeider med politiet, og gjør det han kan for å oppklare saken best mulig. Han er ganske tydelig på at han har handlet i nødverge. Derfor er det ganske naturlig at han ikke erkjenner straffskyld, sier han til Dagbladet.

Ifølge forsvareren har siktede forståelse for at politiet må gjøre undersøkelser i saken, men har tatt betenkningstid på hvorvidt han vil anke fengslingskjennelsen.

- Jeg tenker at vi om kort tid kan si noe nærmere om det.

STOVNER: Politiet sendte store ressurser til Stovner etter melding om mulig knivstikking tirsdag. Reporter: Kjersti Lien. Video: Mia Bratlie. Foto: Frank Karlsen. Vis mer

Mange vitner til hendelsen

Ifølge politiet var det mange vitner til hendelsen.

- Det var en veldig uoversiktlig situasjon, sier Parnas.

Politiadvokaten opplyser at det gjenstår flere avhør, inkludert av fornærmede, som er innlagt på sykehus. Han er alvorlig skadd, men utenfor livsfare.

- Han har ikke vært i stand til å la seg avhøre.

Politiet har tidligere opplyst at de jobber med en hypotese om at «eksisterende konflikter» ligger bak hendelsen. Det er foreløpig ingenting som har svekket denne hypotesen.

Parnas vil ikke gå inn på hva slags miljø siktede og fornærmede tilhører, men sier at politiet undersøker om hendelsen er gjengrelatert. Hun vil heller ikke gå inn på deres tidligere straffehistorikk.

Flere medier har meldt at politiet ikke ser noen sammenheng mellom voldshendelsen på Stovner og skyteepisoden på Torshov noen timer seinere.

- Per nå kan vi ikke se at det er noen sammenheng, men det kan absolutt ikke utelukkes, sier politiadvokaten.

Tidligere domfelt for vold

Ifølge VG og Aftenposten er 18-åringen dømt for vold flere ganger tidligere - seinest i juni - for å ha slått og sparket en person på en T-banestasjon i Oslo.

Han er også dømt for å ha slått og sparket en person ved Stovner senter i 2020. Saken gikk helt til Høyesterett, og mannen ble dømt til betinget fengsel i 50 dager.

I januar fikk siktede også en påtaleunnlatelse for besittelse av narkotika, to kroppskrenkelser, gjentatte brudd på oppholdsforbud, mindre tyveri samt unnlatelse av å rette seg etter politiets pålegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer