Pablo Escobar:

Pablo Escobars hjem lagt i ruiner

25 år etter narkobaronens død ble «Monaco-bygningen» jevnet med jorda. Nå skal det bygges minnesmerke over hans ofre.

JEVNET MED JORDEN: Pablo Escobars hjem, som har navnet «Monaco-bygningen», har siden drapet på Escobar skapt stor debatt i byen. Fredag jevnet myndighetene den med jorden for å bygge minnesmerke over narkobaronens mange ofre. Foto: NTB Scanpix
JEVNET MED JORDEN: Pablo Escobars hjem, som har navnet «Monaco-bygningen», har siden drapet på Escobar skapt stor debatt i byen. Fredag jevnet myndighetene den med jorden for å bygge minnesmerke over narkobaronens mange ofre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 25 år etter at narkobaronen Pablo Escobar ble skutt og drept av landets spesialstyrker i hjembyen Medellín i Colombia, har hans seks etasjer høye hjem ruvet bybildet.

Boligen, som har navnet «Monaco-bygningen», har siden drapet på Escobar skapt stor debatt i byen. Bygningen har vært ansett som en sår påminnelse over alle livene som gikk tapt i narkotikakrigen, og om tida da Escobar styrte millionbyen med jernhånd. Samtidig har mange av byens innbyggere også glorifisert narkotikabaronen.

Fredag rev myndighetene den berømte bygningen hvor Escobar skal ha bodd fram til 1988, og området skal nå bli en minnepark over Escobars ofre.

Turistattraksjon

Medellín er Colombias nest største by, og millionbyen var også Escobars fødeby. Det var fra denne byen han både startet opp og styrte sitt kokainimperium. Det som på 80-tallet utviklet seg til å bli Colombias største narkotikakartell, fikk derfor navnet Medellín-kartellet.

- I dag faller bygningen, og håpet vokser. Det er ikke mulig å endre det som har vært, men vi kan bygge en bedre nåtid og en bedre framtid, sa Colombias president, Ivan Duque Marquez, i en offisiell uttalelse.

TURISTATTRAKSJON: «Monaco-bygningen», som var Escobars hjem fram til 1988, ble de siste årene en turistattraksjon. Nå har kolombianske myndigheter revet bygget. Foto: NTB Scanpix
TURISTATTRAKSJON: «Monaco-bygningen», som var Escobars hjem fram til 1988, ble de siste årene en turistattraksjon. Nå har kolombianske myndigheter revet bygget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at Escobar, som også er kjent under navn som «El Patrón», regnes for å ha tusenvis av liv på samvittigheten og ble drept av landets egne myndigheter etter en lang og blodig kamp i 1993, har han fortsatt heltestatus i deler av Colombia. Blant annet sponset han lokale kirker og flere fotballag, og sto også bak flere husprosjekter for Medellíns fattige. De siste åra har Escobar også fått ny heltestatus grunnet den populære Netflix-serien «Narcos».

Samtidig har Colombianske myndigheters fredsavtale med FARC-geriljaen i 2016 gjort landet til en stadig mer populær feriedestinasjon. Et økende antall turister har også den siste tida søkt Escobars fotspor, hvor hans bolig og gravplass har vært blant de mest populære attraksjonene.

Bekymret for «glorifisering»

Slett ikke alle har vært positiv til turismen Escobar har ført med seg til Medellín. Borgemesteren i byen, Federico Gutierrez, uttalte i forkant av rivingen til avisa El Colombiano, at han var bekymret over at glorifiseringen av Escobar legitimerer kriminelle miljøer.

- Vi er urolige for hvordan vi har fortalt vår egen historie, og for hvordan vi har sluttet å fortelle den. I de fleste historiene er gjerningspersonen blitt helten og det har fått konsekvenser på lengre sikt, ettersom det legitimerer kriminelle miljøer.

Han og flere av ofrenes familier overvar rivingen fra et nærliggende hotell, og i forkant ble det også gjennomført en seremoni, ifølge NY Times.

KARTELL-LEDER: Pablo Escobar var på 80-tallet leder for Colombias største narkotikakartell, Medellín-kartellet. Her er Escobar avbildet sammen med sønnen Juan Pablo Escobar. Foto: Fra boka «Min far Pablo Escobar»
KARTELL-LEDER: Pablo Escobar var på 80-tallet leder for Colombias største narkotikakartell, Medellín-kartellet. Her er Escobar avbildet sammen med sønnen Juan Pablo Escobar. Foto: Fra boka «Min far Pablo Escobar» Vis mer
HELTESTATUS: I hjembyen Medellín har Pablo Escobar fortsatt heltestatus i noen områder. Her fra hans tidligere nabolag. Foto: AFP/ NTB Scanpix
HELTESTATUS: I hjembyen Medellín har Pablo Escobar fortsatt heltestatus i noen områder. Her fra hans tidligere nabolag. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
POPULÆR: En frisrsalong i Escobars gamle nabolag har tatt navnet etter nakrobaronen. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: En frisrsalong i Escobars gamle nabolag har tatt navnet etter nakrobaronen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Escobars sønn, Juan Pablo Escobar, mener faren er blitt feilaktig glorifisert i en årrekke.

- Det finnes så mange glorifiserte historier om faren min. Så mange rykter. Ofrene hans fortjener å få vite sannheten, og den er langt fra noen heltehistorie, uttalte han til Dagbladet i forbindelse med utgivelsen av boka «Min far Pablo Escobar» i 2017.

Han hadde heller ikke mye til overs for Netflix-suksessen om faren, og fortalte at han selv hadde gitt strømmeselskapet mulighet til å gjennomgå alle farens arkiver før de begynte å spille inn serien. Dette hevder han Netflix ikke var interessert i.

- Serien som er laget, er blitt en glorifisering av en gangsters liv. Den får min far til å framstå som en helt, hvilket han absolutt ikke var. Den får det til å virke som om vi levde et liv i luksus, vi som på slutten stort sett bodde i fattigslige hytter, med jordgulv og uten elektrisitet. Der ville ikke politiet lete etter faren min, uttalte han og la til:

- Den serien forteller verden en løgn, og oppmuntrer ungdom til å bli narkotikadealere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer