Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pablo Escobars leiemorder er død

Mannen som skrøt av å ha drept over 300 mennesker er nå død. Jhon «Popeye» Velásquez ble 57 år gammel.

LEIEMORDER: Jhon «Popeye» Velásquez tilbragte over 20 år bak murene. Nå er leiemorderen til Pablo Escobar død - 57 år gammel. Foto: Javier Nieto-EL Tiempo / AFP / Scanpix
LEIEMORDER: Jhon «Popeye» Velásquez tilbragte over 20 år bak murene. Nå er leiemorderen til Pablo Escobar død - 57 år gammel. Foto: Javier Nieto-EL Tiempo / AFP / Scanpix Vis mer

Den kjente kartell-lederen Pablo Escobar hadde en ikke like kjent, men kanskje like fryktet mann, som beskyttet ham.

Leiemorderen som jobbet for Escobar, gikk under navnet «Popeye», altså «Skipper'n», og beskrives som en av Escobars mest sentrale «Sicarios», eller leiemordere.

Hans egentlige navn var Jhon Jairo Velásquez, og han har innrømmet å ha drept 300 mennesker for Escobar i Colombia, samt organisert over 3000 andre drap.

Innlagt i desember

Selv ble han bare 57 år gammel.

Ifølge colombianske myndigheter døde han i dag, 6. februar, av magekreft, skriver BBC.

Han hadde fått behandling for sykdommen på det nasjonale kreftsenteret i hovedstaden Bogota siden desember i fjor.

Foto:
Georg Ismar / DPA / Scanpix
Foto: Georg Ismar / DPA / Scanpix Vis mer

Anga seg selv

Velásquez sin sjef, Pablo Escobar, var en av verdens rikeste menn da han drev Medellín-kapellet på 1970 og 1980-tallet. I 1993 ble han drept av colombiansk politi under et forsøk på å unngå utlevering til USA.

Leiemorder Velásquez anga seg selv til myndighetene i 1992, og tilbrakte 23 år i fengsel, der han skal ha fått rykte på seg for å fortelle historier fra sitt kriminelle liv.

Egen Youtube-side

Historiefortellingene fortsatte han med også etter at han ble løslatt i 2014.

«Popeye» lansert da en egen Youtube-kanal, som kan kalte «Repentant», og som fikk over en million følgere, skriver BBC.

Her gjorde «Popeye» seg bemerket blant annet fordi han ofte ga uttrykk for sine konservative politiske synspunkter.

RIVER ALT PÅ EIENDOMMEN: De nye eierne av et av narkobaronen Pablo Escobars gamle hus, har startet rivingsarbeidet. De har hyret inn skattejegere for å lete etter penger, smykker og narkotika. Video: Reuters / Splash News Vis mer

Slapp ut før

Egentlig skulle Velásquez sonet 30 år i fengsel. Forklaringen på hvorfor han ble løslatt åtte år tidligere en dette, er at han samarbeidet med myndighetene i forbindelse etterforskningen av drapet på tidligere presidentkandidat Luis Carlos Galan i 1989, skriver NTB.

Han vitnet mot tidligere justisminister Alberto Santofimio, som er dømt for å ha bestilt drapet. Santofimio var en Galans rivaler i kampen om presidentvervet.

Utpressing

I mai 2018 ble «Popeye» på nytt pågrepet av pågrepet av colombianske myndigheter, mistenkt for å drive med utpressing, ifølge påtalemyndigheten i Colombia.

Tidligere har colombianske myndigheter uttalt at Velasquez var under etterforskning for trusler via sin Twitter-konto mot Gustavo Petro, en av kandidatene i presidentvalget. Selv hevdet «Popeye» at Twitter-kontoen hans hadde blitt hacket.