Paddeflat for kong Vinter

For ett år siden forsvant skilpadda Beate - på jakt etter skilpaddekjæresten Egil, som sviktet henne. Men i stedet for sin hvite prins, møtte hun kong Vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke dukket Beate opp igjen i naboens hage etter en hard vinter på egen hånd.

Skilpaddeeier Thomas André Søvik (12) i Ørsta på Sunnmøre trodde aldri at han skulle se igjen Beate etter at hun forsvant i fjor vår. Men da naboen luket gras i hagen, var Beate plutselig der.

Thomas kjente henne igjen fordi hun hadde en svart trekant på skallet.

- Jeg ble kjempeglad over at hun var tilbake, men forstår ennå ikke hvordan Beate kunne overleve ute. Egentlig er det altfor kaldt for ei vannskilpadde å være ute om vinteren, sier Thomas.
For to år siden mistet han også skilpadda Egil. Egil skulle bare ta en kort luftetur på verandaen, men har ikke kommet tilbake.

- Kanskje Beate ville ut og finne Egil? De var nemlig kjærester før Egil forsvant, forteller Thomas.

Gravd seg ned

Trolig har Beate innsett at det er ingen skam å snu, og dermed gravd seg ned i tide og gått i dvale i løpet av vinteren.
Derfor har hun greid seg uten mat under bakken. Fordi vannskilpadder er tropiske dyr, kan de rett og slett ikke overleve en barsk norsk vinter. De trenger også å oppholde seg i fuktig terreng og spise gras og annet de finner på bakken for å overleve.

- Jeg har ikke hørt om skilpadder som har vært borte i et helt år og overlevd. Vannskilpadda går rundt uten mål og mening. Den har ingen instinkter og er et lett, eksotisk bytte for norske dyr ute i naturen. Trolig har Beate begynt å grave seg ned allerede før telen satte seg i bakken i vinter, forklarer Elin Hjente. Hun er selv eier av flere vannskilpadder og ekspeditør ved Zoo-senteret i Ålesund.

Spåmann

Thomas skal heretter ta godt vare på Beate. I fjor ble det mye leting.

Familien Søvik kontaktet til og med en person som spår med kleshenger for å finne henne.

Spåmannen ba dem lete i kompostbingen og i løvhaugene. Men ingenting hjalp. Til slutt ble akvariet solgt.

- Nå har Beate fått en plastikkbalje med vann og spiser reker og blåskjell til mat. Etter hvert må vi kjøpe nytt akvarium til henne, slik at hun blir glad igjen. Da står nemlig halen rett ut. Når hun er sur eller lei seg, så krøller hun halen til side, sier Thomas, som også har en tarantelledderkopp hjemme. Den lover jeg å passe godt på, sier Thomas.

HARDHUDET: Her fant Thomas Andre Søvik skipadda Beate. Hun har tilbragt det siste året utendørs.