FORVARSEL: Kan padder merke at jordskjelv og andre naturkatastrofer er på vei? Svært sannsynlig, mener britiske forskere. Foto: Oddmund Lunde
FORVARSEL: Kan padder merke at jordskjelv og andre naturkatastrofer er på vei? Svært sannsynlig, mener britiske forskere. Foto: Oddmund LundeVis mer

Paddene rømte fem dager før jordskjelvet

Returnerte til paringsplassen og gjenopptok samleiet seks dager senere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Observasjoner av nordpadder tyder på at paddene med flere dagers varsel kan merke når et jordskjelv vil komme, slik at de i god tid kan komme seg i sikkerhet, skriver Forskning.no.

Engelske biologer har publisert en artikkel om dette i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Zoology.

Rachel Grant og kollegene fra The Open University i Storbritannia, studerte paddene i det sentrale Italia i april 2009, da et kraftig jordskjelv inntraff i nærheten av byen L'Aquila, 74 kilometer fra den sjøen hvor nordpaddene paret seg.

Avbrøt samleieAllerede uka før skjelvet hadde paddene begynt å oppføre seg rart, til tross for at været var normalt. 96 prosent av hannene forsvant plutselig, fem dager før skjelvet. Tre dager før skjelvet var det ikke et amorøst paddepar å se i området.

Seks dager senere vendte paddene tilbake og gjennopptok paringen.

— Det er usedvanlig, for slike avbrutte samleier er et nesten ukjent fenomen blant padder, sier Ole Sommer Bach, ekspert på padder og kurator ved Randers Regnskov, til Videnskab.dk.

— Faktisk er de svært målbevisste i paringstiden. Padder er i høyere grad slaver av sine hormoner enn av hjernene, og når instinktet først har fått padder til å pare seg, så er de nærmest ikke til å stoppe, forklarer Bach.

- Merket skjelvetDe britiske forskerne mener paddene kunne merke at jordskjelvet var på vei.

— Undersøkelsen vår er en av de første som dokumenterer dyrs oppførsel før, under og etter et jordskjelv. Funnene peker på at padder er i stand til å oppdage preseismiske tegn som utslipp av gasser og ladede partikler, og bruke dem til en form for tidlig alarmsystem mot jordskjelv, sier Rachel Grant i en pressemelding.