Paddy luktet seg fram til 35 000 piratkopierte DVDer

Labradoren er Malaysias nye våpen mot piratkopiering.

TRENES OPP AV FILMBRANSJEN: Labradorene Manny og Paddy kan lukte seg fram til CD og DVDer. Hundene var en gave fra filmbransjens interesseorganisasjon til det malaysiske tollvesenet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
TRENES OPP AV FILMBRANSJEN: Labradorene Manny og Paddy kan lukte seg fram til CD og DVDer. Hundene var en gave fra filmbransjens interesseorganisasjon til det malaysiske tollvesenet. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Malaysias myndigheter har tatt i bruk et firebent og skarpsnutet våpen i kamp mot den utstrakte piratkoperingen av musikk, film og programvare i landet.

Labradoren Paddy er trent opp for å lukte seg fram til de ulike kjemikaliene DVD- og CD-plater består av.

Fant piratlager
De siste ukene har det malaysiske politiet gjennomførte en rekke raider mot flere lagerbygninger og fabrikker som er kjent for å huse piratvirksomheten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I helga kom storfangsten i den sør-malaysiske staten Johor.

Paddy luktet seg fram til et skjult lager som inneholdt mer enn 35 000 ulovlige kopierte filmer.

Flere av disse skal være helt ferske produksjoner som har så vidt rukket å ha kinopremiere i Norge, blant disse Engler og demoner, Star Trek og Terminator Salvation.

Smugles til Singapore
Paddy og hans blonde venn Manny er trent opp av filmbransjens interesseorganisasjon Motion Picture Association (MPA) og ble gitt i gave til Malaysia i håp om å stoppe produksjonen og eksporten av pirat-DVDer.

Filmene blir smuglet over til Singapore og spres derfra videre til resten av Asia.

- Vi er glade å høre at Paddys ferdigheter blir brukt for å bekjempe store, organiserte piratnettverkene som driver med eksport av ulovlige DVDer til Singapore, kommenterer MPAs Asia-sjef Mike Ellis til AFP.

Tall fra 2005 viser at bransjeorganisasjonens medlemmer tapte 38,5 milliarder kroner på piratkopiering.

Omkring 20 prosent av dette tapet kan spores direkte til piratkopieringsvirksomheten i Asia.