Padilla skal pumpes for opplysninger

President George W. Bush fortsetter menneskejakten på terrorister med uforminsket styrke. Forsvarsminister Donald Rumsfeld lover på sin side at José Padilla skal pumpes for informasjon om mulige medsammensvorne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den arresterte bombemannen José Padilla, eller Abdullah al-Muhajir som han kaller seg, er ikke tiltalt for kriminelle handlinger. Han er derimot erklært som fiende av staten og satt i Pentagons varetekt.

Derfor kan han holdes innesperret på ubestemt tid.

Like fullt befinner han seg i en juridisk gråsone, og folkerettseksperter tviler på om mannen kan holdes innesperret særlig lenge. Fordi Padilla er amerikaner, kan han ikke overføres til den militære domstolen der Guantanamo-fangene som er utlendinger, havner.

Tips

Amerikansk etterretning fikk tips om Padilla to uker før han ble arrestert i Chicago 8. mai. Noe informasjon kom fra den arresterte al-Qaida-lederen Abu Zubaydah. Han er blitt avhørt i et hemmelig land, heter det fra amerikanske kilder. Andre al-Qaida-fanger ga annen informasjon, men ingen navnga Padilla. En pakistaner som ble arrestert før Padilla, viste seg å være medsammensvoren med Padilla, og all informasjonen førte til at man arresterte amerikaneren da han kom til O'Hare-flyplassen i Chicago fra Karachi.

Skryter

På sitt forenklede vis beroliger president Bush amerikanerne med å si: «Padilla er en fæl fyr. Han er der han nå fortjener å være.»

Samtidig sier Bush at USA setter alt inn på å finne alle som har forbindelse med al Qaida og andre terrororganisasjoner.

I går skrøt presidenten av at det er arrestert 2400 mennesker etter 11. september. Arrestasjonene er meget kontroversielle, men etter at Padillas planer om å sprenge en radioaktiv bombe i Washington ble kjent, er det klima for å se arrestasjonene som effektivt antiterrorarbeid.

- Etter Padilla har vi nå 2401 i vår varetekt, sa president Bush.