- Påfallende store forskjeller

To av Norges mest kjente asyladvokater mener tallene tyder på for dårlig samordning av hvilken linje UNEs nemndledere skal følge.

KRITISK: Advokat Arild Humlen mener det er det påfallende at det er en så stor differanse som 20 prosent mellom nemndlederne.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KRITISK: Advokat Arild Humlen mener det er det påfallende at det er en så stor differanse som 20 prosent mellom nemndlederne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Trass i alle mulige forsøk på samordning er det så mye skjønn i disse sakene at den enkelte beslutningstakers holdninger overraskende ofte har gjennomslagskraft, og det er disse tallene en bekreftelse på. Det synes jeg man ikke skal bortforklare, men erkjenne. Det er et problem som det ikke snakkes om, sier advokat Trygve Tveter til Dagbladet.

Dagbladet har fått innsyn i den samlede statistikken over sakene nemndlederne har behandle de siste fem årene, som viser en forskjell på 20 prosentpoeng mellom den strengeste og den mest liberale nemndlederen.

- Utsatt

Tveter har i mange år spesialisert seg på asylsaker. Han tror dagens debattklima om innvandring gjør asylsøkere utsatt for urimelige avslag.

- Nå er det så sterke krefter på toppen som gir klapp på skuldra til den harde linje, slik at de som har ei hard linje oftere enn før føler seg fri til å utøve et slikt skjønn, sier Tveter.

Han sier at de som gjennom statistikken framstår som mest restriktive ofte er de som fatter flest vedtak.

- Det kan tolkes på to måter. Enten at de har en posisjon hvor de kan få utløp for å engasjere seg ved å fatte negative vedtak, og/eller at de bruker kortere tid enn andre og dermed ikke går nok i dybden, mener Tveter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer