Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Påfallende store forskjeller

To av Norges mest kjente asyladvokater mener tallene tyder på for dårlig samordning av hvilken linje UNEs nemndledere skal følge.

KRITISK: Advokat Arild Humlen mener det er det påfallende at det er en så stor differanse som 20 prosent mellom nemndlederne.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KRITISK: Advokat Arild Humlen mener det er det påfallende at det er en så stor differanse som 20 prosent mellom nemndlederne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Trass i alle mulige forsøk på samordning er det så mye skjønn i disse sakene at den enkelte beslutningstakers holdninger overraskende ofte har gjennomslagskraft, og det er disse tallene en bekreftelse på. Det synes jeg man ikke skal bortforklare, men erkjenne. Det er et problem som det ikke snakkes om, sier advokat Trygve Tveter til Dagbladet.

Dagbladet har fått innsyn i den samlede statistikken over sakene nemndlederne har behandle de siste fem årene, som viser en forskjell på 20 prosentpoeng mellom den strengeste og den mest liberale nemndlederen.

- Utsatt

Tveter har i mange år spesialisert seg på asylsaker. Han tror dagens debattklima om innvandring gjør asylsøkere utsatt for urimelige avslag.

- Nå er det så sterke krefter på toppen som gir klapp på skuldra til den harde linje, slik at de som har ei hard linje oftere enn før føler seg fri til å utøve et slikt skjønn, sier Tveter.

Han sier at de som gjennom statistikken framstår som mest restriktive ofte er de som fatter flest vedtak.

- Det kan tolkes på to måter. Enten at de har en posisjon hvor de kan få utløp for å engasjere seg ved å fatte negative vedtak, og/eller at de bruker kortere tid enn andre og dermed ikke går nok i dybden, mener Tveter.

- Påfallende

Den kjente asyldvokaten Arild Humlen tar forbehold om at han ikke vet om forskjellene kan forklares med ulike sakstyper - for eksempel at noen nemndledere har saker med overvekt av nasjonaliteter som vanligvis får avslag.

- Forskjellene mellom nemndlederne utjevnes i stor grad av at UNEs sekretariat utarbeider utkast til vedtak. I lys av det er det påfallende om det er en så stor differanse som 20 prosentpoeng mellom nemndlederne. Det bør undersøkes nærmere, sier Humlen. Han mener at systemet i asylsaker «produserer feil» som ikke skyldes søkerne.

- Disse tallene kan tyde på at harmoniseringen av praksisen innad mellom nemndlederne i UNE ikke er god nok, sier Humlen, men tar forbehold om at han ikke vet om forskjellene mellom nemndlederne er vedvarende over flere år.

- Ikke lagt opp til at skal jevne seg ut

UNE avviser advokatenes framstillinger.

- Vi har mange former for temabasert likebehandlingsarbeid, og det har aldri vært avdekket at noen nemndledere konsekvent og over tid er strengere eller mildere enn andre. Ja, sakene forberedes av det samme sekretariatet, men det varierer hva slags saker nemndlederne får. Det er ikke lagt opp til at innholdet i nemndledernes saker må jevne seg ut, sier assisterende direktør Ketil Larsen.

Nemndleder Johan Berg mener Tvets uttalelser er «både krenkende og uten dekning i fakta».

- Jeg har lang erfaring både som nemndleder og dommer i tingretten, og jeg lar aldri mitt politiske ståsted påvirke mine avgjørelser. Det avgjørende er om den enkelte klager fyller vilkårene etter lov og forskrift. Antallet saker jeg avgjør, påvirkes både av hva slags typer saker jeg får tildelt og den erfaringen jeg etter hvert har opparbeidet. Men jeg bruker alltid den tid som skal til for å avgjøre hver enkelt sak på forsvarlig måte, sier nemndleder Johan Berg, en av dem som både behandler mange saker og har høyest avslagsprosent ut fra statistikkene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling