«Påfallende tendens til å legge all skyld på Kristiansen»

Sakkyndige Tor Gamman mener Jan Helge Andersen har en påfallende tendens til å legge all skyld på Viggo Kristansen, og at tiltalte er «patologisk passiv».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sakkyndige Tor Gamman og Olaf Bakke er ikke enige om hvorvidt Jan Helge Andersen har mangelfullt utviklede sjelsevner. Bakke har tidligere i dag i retten forklart hvorfor han etter en skjønnsmessig vurdering har kommet fram til at Andersen ikke har svekkede sjelsevner. Legger retten Bakkes oppfatning til grunn kan Andersen ved en eventuell domfellelse slippe sikringsdom.

Nå vitner Tor Gamman, som mener summen av de avvikende trekk i Andersens personlighet tilsier han har mangelfullt utviklede sjelsevner. Gamman viser da til det han mener er Andersens asosiale tendenser, mangel på empati, normløshet, barnslig oppførsel og sosialt hemmethet. Gamman har, også i motsetning til Bakke, lagt vekt på handlingene Andersen har tilstått.

- Tilståelsen viktig

Gammen trekker også fram Andersens tilståelser som en viktig del av sin vurdering.

- Han tilsto det han måtte tilstå etterhvert som bevisene ble lagd fram.

Og:

- Hans tendens til å legge all skyld over på Viggo synes jeg var påfallende (...) Viggo var på en måte forklaringa på det meste.

Rettsmedisinsk kommisjon gir støtte til Gammans konklusjon om at Andersen har mangelfullt utviklede sjelsevner, Selv sier han at han føler seg «sikker og trygg» i sin konklusjon.

- Jeg føler at bevisførselen har gjort meg sikrere.

Fare for gjentagelse

Hvordan vurderer du spørsmålet om gjentagelsesfare? ville aktor vite.

- Jeg synes det er vanskelig. For her vet vi ikke alt. La oss si at ting har skjedd slik han forklart, og han har vært eller følt seg i en tvangssituasjon, der han på en måte har følt at han har blitt pressa til å gjøre disse tingene, og det primært ikke dreier seg om en sedelighetssak. Da vil jeg anta at gjentagelsesfaren er liten, sa Gamman.

Men Gamman la så til at gjentagelsesfaren kunne være en helt annen hvis Andersen har vært mer aktiv i de seksuelle overgrepene enn det han hittil har forklart.

- Hvis vi snur på det og sier at han har vært mer aktiv, og at dette er en sedelighetssak som så ble en drapssak, så ser vi et helt annet perspektiv, da ser vi en helt annen verden.

To vitner igjen

Nå gjenstår det bare to vitner igjen før bevisførselen skal avsluttes i retten. Eksperter fra Telenor skal legge fram måleresultater som viser hvilke basestasjoner som dekker åstedet i Baneheia. Disse målingene ble gjennomført på initiativ av Viggo Kristiansens forsvarer Tore H. Pettersen, og kan gi ny kunnskap om det såkalte mobilbeviset.

I tillegg skal en psykolog på oppdrag fra de pårørende redegjøre for mulige varige psykiske skader de pårørende kan være påført på grunn av barnedrapene.