Nye funn om coronapille:

- Pågår et kappløp

Legemiddelselskapet Merck sier at deres coronatablett har oppnådd gode resultater i kliniske studier. Steinar Madsen ved Legemiddelverket sier at det pågår et kappløp på feltet.

LOVENDE FUNN: Legemiddelselskapet Merck sier at deres coronatablett har oppnådd gode resultater i kliniske studier. Foto: Merck / Reuters / NTB
LOVENDE FUNN: Legemiddelselskapet Merck sier at deres coronatablett har oppnådd gode resultater i kliniske studier. Foto: Merck / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Fredag opplyser legemiddelselskapet Merck, kjent som MSD i Norge, at resultater fra kliniske studier viser at deres tablett mot covid-19 kan halvere risikoen for innleggelser og dødsfall når det gis til personer tidlig i sykdomsforløpet.

Nå vil Merck søke til det amerikanske legemiddelverket FDA om nødgodkjenning av legemiddelet, som heter molnupiravir.

- Veldig viktig

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket forteller at molnupiravir har blitt diskutert lenge, og sier at det er veldig viktig å få et legemiddel som gir effekt tidlig i sykdomsforløpet.

- Det er veldig viktig, uansett om pillene er produsert av Pfizer eller Merck. Her pågår det et kappløp, og den produsenten som kommer først på markedet med et godt produkt vil automatisk få en stor markedsandel. Det finnes en rekke tilsvarende tabletter som er under utvikling, og som blir spennende å følge med på framover, sier Madsen til Dagbladet.

- Dette viser egentlig hvor raskt forskningen går. Dette viruset oppsto i desember 2019, og i løpet av ett år klarte man å utvikle gode vaksiner, og kanskje innen to år klarer man å utvikle ganske effektive legemidler mot covid-19 også. Det er en imponerende innsats som har blitt lagt ned.

MEDISINSK FAGDIREKTØR: Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MEDISINSK FAGDIREKTØR: Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Resultater

Totalt deltok 775 voksne personer med forhøyet risiko for alvorlig sykdomsforløp i studien. Legemiddelselskapet oppgir at de har sammenliknet antall innleggelser og dødsfall innen 30 dager blant dem som fikk tabletten med en kontrollgruppe som fikk narremedisin.

- Studien viste at 14,1 prosent av dem som fikk narremedisin ble innlagt, mens 7,3 prosent av dem som fikk medisin ble innlagt. Reduksjonen i innleggelser er en nyttig klinisk effekt. Et slikt legemiddel kan ha betydning i en situasjon hvor mange mennesker blir smittet, og kan bidra til å avlaste sykehusene, sier Madsen.

- Det er også en rekke detaljer vi må vite mer om. For eksempel må man undersøke om pasientene som får behandling også vil få økt immunitet mot covid-19, eller om man vil være mer utsatt for smitte etter behandling. Mye av dette vil man ikke kunne vite helt sikkert før legemiddelet har vært i bruk i praksis en stund.

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

- Nyttig for alle land

Madsen legger til at det blir spennende å se på datagrunnlaget.

- Og så blir det spennende å se mer nøye på dataene fra de kliniske studiene, for legemiddelfirmaene har en tendens til å overdrive egne resultater, så det er selvfølgelig meget viktig å studere det komplette datagrunnlaget.

- Hvilken betydning kan dette ha for Norge?

- Det vil være nyttig for alle land å få et legemiddel som reduserer risikoen for alvorlig sykdom hos personer som har fått påvist covid-19. Man ser for seg at denne typen legemidler vil kunne være nyttig å ha i bakhånd i mange land, men det er som vi alltid sier: Det er bare vaksinasjon som kan ta oss ut av denne pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer