Pågrep israelske nynazister

i Israel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det virker nesten utenkelig at slikt kan skje i den jødiske staten, men i dag morges kunne israelsk politi melde at de har avslørt og slått til mot en gruppe unge israelske nynazister mistenkt for en serie angrep på gjestearbeidere, religiøse jøder, rusmisbrukere og homofile.

Åtte immigranter fra tidligere Sovjetunionen er arrestert for minst 15 kjente forhold. En niende mistenkt har rømt fra landet, sier politiets talsmann Micky Rosenfeld. Det skal være den første gruppen nynazister oppdaget i Israel, melder nyhetsbyrået AP.

Alle israelere

Alle de mistenkte er sent i tenårene eller tidlig i 20-årne og har israelsk statsborgerskap. De pågrepne ble i dag morges varetektsfengslet.

Nyheten går langt ifra upaktet hen i Israel, som for snart 60 år siden ble opprettet for jødiske flyktninger i kjølvannet av nazistenes jødeutryddelser. Temaet er fremdeles svært følsomt i landet, som møter all form for antisemittisme i verden med høylydte protester.

Derfor har avsløringen om nynazistisk vold innenfor landets grenser nådd alle førstesider og kanaler i dag morges. Gruppen som nå er tatt dokumenterte sine aktiviteter i bilder og på video. TV-stasjonene i Israel viser i dag kornete opptak av hjelpeløse folk liggende på bakken mens de blir sparket av flere gjerningspersoner, og en mann som får en flaske knust i bakhodet bakfra.

Våpen og bilder

Politiet har funnet kniver, spikerbakker, eksplosiver og andre våpen hos de mistenkte. Et beslaglagt bilde viser en av de med et M16 automatgevær i den ene hånden, og gjør Hitler-hilsen med den andre.

<strong><b>NYNAZISTER:</strong></b> Fenometet er slett ikke ukjent i Europa og USA. Derimot er nynazistiske grupperinger i Israel sjelden kost. Bildet har den israelske skinhead-gruppen tatt av seg selv. Foto: Scanpix
NYNAZISTER: Fenometet er slett ikke ukjent i Europa og USA. Derimot er nynazistiske grupperinger i Israel sjelden kost. Bildet har den israelske skinhead-gruppen tatt av seg selv. Foto: Scanpix Vis mer

Politiet avdekket nynazistgruppen etter å ha etterforsket skjendingen av to synagoger nedsprayet med hakekors i byen Petah Tikva for over et år siden. Politiets dataeksperter har fastslått at de holdt kontakt med nynazister i utlandet, og blant det beslaglagte materialet finnes en video på tysk om nynazister i USA.

Gruppens medlemmer hadde tatoveringer av keltiske kors, piggtråd, og tallene «88» - en kode for «Heil Hitler» fordi bokstaven «H» er den åttende i alfabetet. De er også avbildet mens de gjør nazi-hilsen.

Planla mord

Gruppen planla og utførte angrep mot gjestearbeidere fra Asia, rusmisbrukere, homofile, punkere og jøder som bar kallott. I et tilfelle skal de ifølge politiet ha snakket om å planlegge et mord.

Noen av ofrene anmeldte forholdene til politiet, mens andre ofre ble funnet frem til først etter at politiet begynte å gjennomgå bilde- og videomaterialet gruppen selv hadde tatt av sine angrep.

- Omfanget av volden de har utøvd er forferdelig, sier major Revital Almog til den israelske militære radiostasjonen.

19-årig leder

Politiet har identifisert gruppens leder. 19-år gamle Eli Boanitov fra Petah Tikva var i gjengen kjent som «Nazisten Eli».

«Jeg vil aldri gi opp, jeg var en nazi, og jeg forblir en nazi, og jeg vil ikke hvile før vi har drept dem alle», skal han ha uttalt da han ble tatt, opplyser politiet.

Ifølge israelsk lov kan en kreve statsborgerskap hvis en av foreldrene eller besteforeldrene har jødiske røtter. Myndighetene sier lovformuleringen tillot mange fra Sovjetunionen med tvilsomme krav til å immigrere etter murens fall. Om lag en million østeuropeere flyttet til Israel på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, opplyser myndighetene.

Rosenfeld sier til nyhetsbyrået AP at alle de mistenkte har foreldre eller besteforeldre som er eller var jødiske.

Nå ber flere politikere om at loven endres.

- Vil deportere

Israel har ingen spesifikk rasismeparagraf eller lovgivning som omfatter rasistisk vold. Lignende saker har imidlertid den senere tid blitt prøvd opp mot en lovparagraf som omfatter fornektelsen av holocaust.

Allerede diskuteres et nytt lovforslag som skal muliggjøre inndragelse av statsborgerskapet og deportasjon av nynazistene så snart straffene er sonet.

Amos Herman fra det halvstatlige byrået «Jewish Agency» sier fenomenet ikke er representativ for den russiske immigrasjonen. Han sier gjengen er en gruppe frustrerte rotløse ungdommer som prøver å ramme nasjonens ømmeste punkt.

- Vi trodde det aldri kunne skje her. Men det har det, og vi må takle det, sier han.

PROVOSERENDE: Politiet har funnet en rekke bilder og videoer der gruppen selv har dokumentert angrep mot uskyldige, skadeverk og nazi-dyrking. Blant disse dette bildet, der en av nynazistene bærer en M16 automatrifle.
I ARREST: I dag ble åtte av nynazistene varetektsfengslet. Et niende medlem av gruppa skal ha rømt landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer