KAN VÆRE CALIFORNIAS VERSTE SERIEMORDER:  Lonnie David Franklin Jr. møtte i retten i går, siktet for ti drap og ett drapsforsøk.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Al Seib/Pool
KAN VÆRE CALIFORNIAS VERSTE SERIEMORDER: Lonnie David Franklin Jr. møtte i retten i går, siktet for ti drap og ett drapsforsøk. Foto: SCANPIX/REUTERS/Al Seib/PoolVis mer

Pågrep seriemorder etter søk på familie-DNA

«Grim Sleeper» siktet for å ha drept minst ti jenter i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Onsdag denne uka gikk politiet til pågripelse av 57 år gamle Lonnie David Franklin Jr. i hans hjem i Los Angeles.

I 25 år hadde de stått uten ledertråder i jakten på det de mener er den verste seriemorderen i Californias historie. I løpet av den siste tida har de sirklet seg inn på mannen.

Og forrige onsdag fikk de DNA-match på noen som var i familie med gjerningsmannen.

Politiet hadde da for andre gang søkt i  DNA-registreret i statens fengsler etter personer som kunne være i familie med gjerningsmannen, melder LA Times. De fant Christopher Franklin, som var fengslet for ulovlig våpenbesittelse.

De neste sju dagene brukte de på å kartlegge familien og satt til slutt igjen med én mann. Faren til ham de fant i fengselet.

FANT SØNNENS DNA:  Politisjef i Los Angeles John Mack legger vekt at at de fant den nå mistenkte seriemorderen ved hjelp av å søke etter familiemedlemmer i DNA-databaser. Der fant de sønnen, Christopher Franklin, som var dømt for ulovlig våpenbesittelse. Foto: SCANPIX/EPA/MIKE NELSON
FANT SØNNENS DNA: Politisjef i Los Angeles John Mack legger vekt at at de fant den nå mistenkte seriemorderen ved hjelp av å søke etter familiemedlemmer i DNA-databaser. Der fant de sønnen, Christopher Franklin, som var dømt for ulovlig våpenbesittelse. Foto: SCANPIX/EPA/MIKE NELSON Vis mer

De satte så skygge på ham, og fulgte ham noen dager, og lyktes til slutt å skaffe hans DNA fra et halvspist pizzastykke. Det viste seg å være match.

Lonnie David Franklin Jr. jobber som søppeltømmer, og har tidligere også jobbet som mekaniker i politiets garasje.

Drepte ti kvinner og en mann
Politiet i Los Angeles gikk senest 9. juni i år ut med en belønning på 500 000 dollar for den som kunne bidra til å ta seriemorderen. Han hadde drept minst ti kvinner og en mann i Los Angeles. De fleste av dem prostituerte kvinner som han misbrukte før de ble drept.

De hadde gjerningsmannens DNA samt en fantomtegning etter et overfall der offeret overlevde. Men de hadde ingen mistenkte.

Det første drapet som er knyttet til ham ble begått i 1985, melder Los Angeles Times, og det siste kjente tilfellet er fra 1. januar 2007. Mellom 1988 og 2002 var han uvirksom, og fikk derfor tilnavnet «Grim Sleeper» av etterforskerne.

Torsdag ble han framstilt for retten første gang, og siktet for ti drap og et drapsforsøk, og risikerer dødsstraff om han blir funnet skyldig og dømt. Men siktelsen kan bli utvidet.

Sjekkes mot ytterligere 30 drap
Politiet går nå igjennom ytterligere 30 uoppklarte drap på kvinner sør i Los Angeles, melder LA Times.

GJENNOMSØKER HANS HJEM:  Naboene er svært overrasket over at Lonnie David Franklin Jr. er siktet for en serie drap i Los Angeles. Foto: SCANPIX/AP
GJENNOMSØKER HANS HJEM: Naboene er svært overrasket over at Lonnie David Franklin Jr. er siktet for en serie drap i Los Angeles. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

En anonym kilde sier til avisa at drapene har likhetstrekk med flere av drapene han nå er siktet for. Dette er kvinner som gjerne har rusproblemer, prostituerte og psykisk syke personer.

- Jeg tror vi vil finne flere ofre, sier politisjef Charlie Beck i Los Angeles til LA Times.

Politiet har de siste to dagene gjennomsøkt hans bolig og gåt nå igjennom alt de finner av fotoalbum, dokumenter og kilder som kan knytte ham opp mot drapene og kanskje gi et bilde av hva som kan ha drevet Lonnie David Franklin Jr til å bli en seriemorder.

Venner og naboer av ham, sier til avisa at de opplevde ham som en svært hjelpsom mann som alltid kunne fikse litt på bilene deres til en billig penge.