I GÅR:  I går smilte Meriam Yahia Ibrahim Isha sammen med ektemannen Daniel Wani, barna og deres juridiske hjelpere på dette bildet.  I dag kom meldingen om at hele familien er arrestert, på vei ut av landet. Foto:  AFP
I GÅR: I går smilte Meriam Yahia Ibrahim Isha sammen med ektemannen Daniel Wani, barna og deres juridiske hjelpere på dette bildet. I dag kom meldingen om at hele familien er arrestert, på vei ut av landet. Foto: AFPVis mer

Pågrepet av «fryktens agenter» på vei ut av Sudan

Tatt med til hemmelig sted sammen med mann og barn dagen etter at hun ble løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 27 år gamle Meriam Yahia Ibrahim Isha ble i går løslatt etter ni måneder i fangenskap i Sudan.

Hun ble opprinnelig dømt til døden ved henging i en sharia-domstol for å ha å ha giftet seg med en kristen mann. Etter store internasjonale protester ble dommen omgjort av en ankedomstol.

I dag er hun derimot arrestert igjen sammen med ektemannen og deres to barn på flyplassen i den sudanske hovedstaden Khartoum.

Anholdt av «fryktens agenter» Familien ble anhold av rundt 40 agenter fra sikkerhetstjenesten i landet.

- Familien forsøkte å forlate Sudan for å komme seg i trygghet. De holdes av de nasjonale sikkerhetsstyrkene. Barna var sammen med dem og ble også arrestert. Vi har ikke fått noen beskjed om hva de er siktet for, men sikkerhetstyrkene trenger ikke å gå til retten, fordi dette ikke gjelder kriminelle forhold, men rikets sikkerhet, sier 27-åringens advokat  Shareif Ali Shareif til Daily Mail.

Sikkerhetsstyrkene som nå har pågrepet familien, omtales som «fryktens agenter» i en rapport av Amnesty. De er beryktet for å ta med fanger til hemmelige steder hvor de blir torturert, og under dekke av «rikets sikkerhet» kan de holde folk arrestert i ubegrenset tid uten dom.  

Fødte i fengselet Saken mot Meriam Yahia Ibrahim Isha startet med beskyldninger fra menn som hevdet de hennes slektninger, men kvinnen nekter for å kjenne dem.  En sharia-domstol dømte henne til 100 piskeslag for ekteskapet og til døden for å nekte å konverterte tilbake til Islam, ifølge The Guardian.

Da hun først ble arrestert var hun gravid.  Hun fødte datteren Maya, som nå er en måned gammel, lenket til gulvet i Omdurman kvinnefengsel med håndjern. Datteren og sønnen Martin som er 21 måneder, ble også holdt i fengselet sammen med henne.  

Meriam Yahia Ibrahim Ishas ektemann Daniel Wani er amerikansk statsborger, og sa i går at kona og barna var i grei form etter løslatelsen og at han ville få dem til USA så raskt som mulig.

  - Dette gjør meg veldig bekymret. Dette er virkelig dårlige nyheter, sier hans bror Gabriel til Daily Mail i dag.

FØDT I FENGEL:  Maya (1 mnd) ble født i fengslet mens moren lå lenket til gulvet. Her sammen med faren Danial Wani. Foto: AFP
FØDT I FENGEL: Maya (1 mnd) ble født i fengslet mens moren lå lenket til gulvet. Her sammen med faren Danial Wani. Foto: AFP Vis mer