Pågrepet av «fryktens agenter» på vei ut av Sudan

Tatt med til hemmelig sted sammen med mann og barn dagen etter at hun ble løslatt.

I GÅR:  I går smilte Meriam Yahia Ibrahim Isha sammen med ektemannen Daniel Wani, barna og deres juridiske hjelpere på dette bildet.  I dag kom meldingen om at hele familien er arrestert, på vei ut av landet. Foto:  AFP
I GÅR: I går smilte Meriam Yahia Ibrahim Isha sammen med ektemannen Daniel Wani, barna og deres juridiske hjelpere på dette bildet. I dag kom meldingen om at hele familien er arrestert, på vei ut av landet. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 27 år gamle Meriam Yahia Ibrahim Isha ble i går løslatt etter ni måneder i fangenskap i Sudan.

Hun ble opprinnelig dømt til døden ved henging i en sharia-domstol for å ha å ha giftet seg med en kristen mann. Etter store internasjonale protester ble dommen omgjort av en ankedomstol.

I dag er hun derimot arrestert igjen sammen med ektemannen og deres to barn på flyplassen i den sudanske hovedstaden Khartoum.

Anholdt av «fryktens agenter» Familien ble anhold av rundt 40 agenter fra sikkerhetstjenesten i landet.

- Familien forsøkte å forlate Sudan for å komme seg i trygghet. De holdes av de nasjonale sikkerhetsstyrkene. Barna var sammen med dem og ble også arrestert. Vi har ikke fått noen beskjed om hva de er siktet for, men sikkerhetstyrkene trenger ikke å gå til retten, fordi dette ikke gjelder kriminelle forhold, men rikets sikkerhet, sier 27-åringens advokat  Shareif Ali Shareif til Daily Mail.

Sikkerhetsstyrkene som nå har pågrepet familien, omtales som «fryktens agenter» i en rapport av Amnesty. De er beryktet for å ta med fanger til hemmelige steder hvor de blir torturert, og under dekke av «rikets sikkerhet» kan de holde folk arrestert i ubegrenset tid uten dom.  

Fødte i fengselet Saken mot Meriam Yahia Ibrahim Isha startet med beskyldninger fra menn som hevdet de hennes slektninger, men kvinnen nekter for å kjenne dem.  En sharia-domstol dømte henne til 100 piskeslag for ekteskapet og til døden for å nekte å konverterte tilbake til Islam, ifølge The Guardian.

Da hun først ble arrestert var hun gravid.  Hun fødte datteren Maya, som nå er en måned gammel, lenket til gulvet i Omdurman kvinnefengsel med håndjern. Datteren og sønnen Martin som er 21 måneder, ble også holdt i fengselet sammen med henne.  

Meriam Yahia Ibrahim Ishas ektemann Daniel Wani er amerikansk statsborger, og sa i går at kona og barna var i grei form etter løslatelsen og at han ville få dem til USA så raskt som mulig.

  - Dette gjør meg veldig bekymret. Dette er virkelig dårlige nyheter, sier hans bror Gabriel til Daily Mail i dag.

FØDT I FENGEL:  Maya (1 mnd) ble født i fengslet mens moren lå lenket til gulvet. Her sammen med faren Danial Wani. Foto: AFP
FØDT I FENGEL: Maya (1 mnd) ble født i fengslet mens moren lå lenket til gulvet. Her sammen med faren Danial Wani. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer