Pågrepet av politiet

Den 14 år gamle jenta som var på rømmen fra barnevernet og i kirkeasyl, ble i går morges pågrepet av politiet hjemme hos et eldre ektepar i Sarpsborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Tor Erling Staff kaller aksjonen et grovt overgrep.

- Denne typen dramatikk er akkurat hva jenta ikke trengte nå. Dette var et meget grovt overgrep - både fordi barnevernet totalt overkjørte hennes ønsker og fordi pågripelsen var så brutal, sier Tor Erling Staff, som er bistandsadvokat for jentas fostermor.

14-åringen ble landskjent da hun i høst valgte å gå i kirkeasyl i Greåker kirke fordi hun ikke ønsket å forlate fosterhjemmet sitt i Sarpsborg.

Kom seg unna

Saken toppet seg da politiet og barnevernet forsøkte å hente jenta ut av fosterhjemmet med makt på 14-årsdagen hennes. Jenta kom seg da unna.

I går aksjonerte de igjen. Ved 9-tida troppet politiet opp hos et eldre ektepar jenta har søkt tilflukt hos de siste dagene.

- Jenta ble hentet uten dramatikk. Hun blir nå tatt hånd om av barneverntjenesten, og har det etter forholdene bra. Vi ber om at jenta får fred, står det i pressemeldingen fra barneverntjenesten i Troms.

Tor Erling Staff er rystet: - Dette er barnevernet på sitt aller verste. De bruker tvang på en helt uforståelig måte, og gir i tillegg en feilaktig framstilling av situasjonen i pressemeldinga, sier Staff.

- Dette skjærer meg så dypt inn i hjerterota og langt inn i sjela. Jeg er helt målløs, sier fostermora til Dagbladet.

Etter å ha pratet med 14-åringen og ekteparet hun bodde hos etter pågripelsen i går, har fostermora følgende beskrivelse:

- Hun ble vekket av at politiet sto utenfor døra. De kom opp på loftet og hentet henne. Gråtende, hyperventilerende og med hendene på ryggen ble hun ført ut i bilen. Hun fikk verken ta på seg sko eller jakke, sier fostermora.

14-åringen er nå plassert i en institusjon på Østlandet.

- Veldig presset

- Hun er helt fra seg, veldig presset og veldig sliten. Jeg forstår ikke hvordan politiet gang på gang kan bistå barnevernet i denne galskapen, sier fostermora.

Kommunalsjef Ivar Sæther i Tromsø kommune ønsker ikke å kommentere Staffs påstander:

- Vi registrerer at han har funnet det nødvendig å karakterisere barnevernet som han gjør. Staff er invitert til å samarbeide.

Sæther avviser at pågripelsen var brutal.

- Barnevernet på sitt verste, sier morens advokat Tor Erling Staff.
SJOKKERT: - Jeg er helt målløs, sier fostermora til den 14 år gamle jenta som i går ble hentet med makt av politiet. Foto: John Terje Pedersen<!--/BTEK0-->