- Pågrepet etter at politiet hadde dobbeltsjekket overvåkningsbilder fra en bensinstasjon i 2010

Uten DNA-bevis og gjerningsmann henla politiet saken hvor ei 13 år gammel jente ble utsatt for overgrep i Hakadal for fire år siden.

OVERGREP: Her, på en gangvei mellom to hus, ble det begått overgrep mot en seks år gammel jente i 2008. Mannen i 40-åra, som ble pågrepet lørdag, har erkjent befatning med denne og tre andre overgrepssaker mot barn og ungdom på Østlandet. Fantomtegningen ble laget etter en voldtekt av ei 18 år gammel jente i 2011. Foto: Benjamin A. Ward
OVERGREP: Her, på en gangvei mellom to hus, ble det begått overgrep mot en seks år gammel jente i 2008. Mannen i 40-åra, som ble pågrepet lørdag, har erkjent befatning med denne og tre andre overgrepssaker mot barn og ungdom på Østlandet. Fantomtegningen ble laget etter en voldtekt av ei 18 år gammel jente i 2011. Foto: Benjamin A. WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likevel er det nye funn i Hakadal-saken som til slutt felte serieovergriperen.

Etter det Dagbladet får opplyst var det en sedelighetsetterforsker ved Romerike politidistrikt som etter fellesinformasjon fra Kripos i Nittedal-saken i mai i år gjorde et svært viktig funn, i gammelt materiale fra den fire år gamle Hakadal-saken.

I opptak fra overvåkningskameraer på en bensinstasjon i august 2010 skal etterforskeren i den nye gjennomgangen ha funnet bilder av det som trolig har vist seg å være familiefarens bil.

- Det er riktig at det ble sendt ut et stikkbrev til politiet i Norge og at det førte til at det ble satt i gang etterforskning av den henlagte saken fra Hakadal i 2010. Det er koblingen mellom spor i denne saken og mai-saken som gjorde at vi kunne sirkle inn ID på siktede, sier politiadvokat Anne Merethe Evenrud i Kripos.

Grove overgrep Forrige lørdag kunne politiet endelig gå til pågripelse av familiefaren i 40-åra som nå er siktet for fire grove overgrep mot unge jenter i alderen seks til 18 år. Mannen har erkjent befatning med samtlige saker som har funnet sted i tidsrommet fra 2008 til 2014.

To av sakene som knyttes til den ferske serieovergriper-saken fant sted i Oslo, mens de tre andre var i Romerike politidistrikt. Det lokale politiet etterforsket sakene først, før Kripos tok over.

Her er sakene serieovergriperen er siktet for:

September 2008: Overgrep mot en 6 år gammel jente på Skjetten på Romerike.
August 2010: Overgrep mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike.
Oktober 2011: Overgrep mot en 18 år gammel jente på Hellerud i Oslo.
Mai 2014: Overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

Ikke DNA-spor i Hakadal Med funnene i Hakadal-saken sammenholdt med andre opplysninger, hadde Kripos et gjennombrudd som var nok til å sikte mannen for Hakadal-saken. Når pågripelsen var et faktum kunne politiet ta DNA-prøve av ham og sjekke den så raskt det teknisk lar seg gjøre opp mot sporregisteret.

Da fikk Kripos samme dag bekreftet at de hadde tatt mannen de hadde jaktet på i ti år.

- Han ble siktet for saken fra 2010, ja. Pågripelsen ble gjort på grunnlag av den saken, bekrefter Evenrud.

- Hvorfor var ikke saken fra 2010 en del av etterforskningen i utgangspunktet?

-  I de tre andre sakene var det gjort funn av samme DNA, men det var det ikke i Hakadal-saken. Derfor var ikke den med i utgangspunktet, sier politiadvokaten.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at den siktede familiefaren ikke innrømmet noe da han ble pågrepet lørdag hjemme hos sin intetanende familie.

Først da han ble konfrontert med DNA-treffene, erkjente han befatning med alle de fire overgrepssakene han er siktet for, i rettsmøte mandag.