Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pågrepet etter fluktforsøk med asylanter: - Ungene gråt og var livredde

Dramatisk etter pågripelse av tre nordmenn i Kirkenes.

DRAMATISK: Det ble dramatikk da Merete Nordhus forsøkte å hjelpe asylanter å komme seg i kirkeasyl. Hun og to andre aksjonister ble i dag pågrepet i Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix og privat
DRAMATISK: Det ble dramatikk da Merete Nordhus forsøkte å hjelpe asylanter å komme seg i kirkeasyl. Hun og to andre aksjonister ble i dag pågrepet i Kirkenes. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det utbrøt fullt kaos i dag etter at det ble hengt opp en liste med navn på 31 personer som skulle ut av landet og sendes til Russland på Ankomstsenter Finnmark i Sør-Varanger kommune.

De tre russiske minibussene som skulle frakte asylsøkerne over grensa, forlot ankomstsenteret  uten en eneste asylsøker om bord.

I tillegg ble tre nordmenn, to kvinner og en mann, som forsøkte å hjelpe flyktningene med å unngå uttransportering, pågrepet. De tre hadde alle fraktet ut asylsøkere med lovlig utvisningsvedtak og ble derfor tatt inn i arresten. En av de pågrepne var Merete Nordhus, som forsøkte å frakte asylsøkerne til kirka i Kirkenes.

- Vi hadde ikke planlagt noen redningsaksjon, men fikk nyss om at det skulle sendes ut barnefamilier. Jeg reiste derfor til Vestleiren (Finnmark Ankomstsenter, journ.anm.). Der så jeg en bekjent av meg med en flyktningfamilie i baksetet. Politiet hadde tatt førerkortet og vognkortet hennes og sperret inne bilen hennes. Jeg kjente igjen den syriske familien og puttet dem i min bil, sier Nordhus til Dagbladet.

- Synes synd på ungene Nordhus sier hun deretter kjørte av gårde mot kirka i Kirkenes, der tre asylsøkere i dag har søkt kirkeasyl. Så langt kom hun imidlertid ikke.

- Når jeg så de småungene som gråt og var livredde, tenkte jeg meg ikke så mye om. Jeg synes veldig synd på ungene. Vi ble stoppet et godt stykke før kirka. Asylsøkerne ble da fraktet bort av politiet, sier hun.

Hun fikk kjøre videre, før hun igjen ble innhentet av politiet.

- Jeg var på vei hjem, men ble da bedt om å kjøre til politihuset. Jeg trodde de bare skulle stille meg noen spørsmål, men jeg ble altså pågrepet og varslet om at jeg vil motta et forelegg for brudd på utlendingsloven, paragraf 108, for å ha hjulpet en ulovlig immigrant, sier hun.

Etter det Dagbladet erfarer, sitter fortsatt to av hennes bekjente i organisasjonen Refugees Welcome to Arctic, fortsatt i arresten.

Lokalavisa iFinnmark har fortalt om de dramatiske hendelsene, der nordmennene ble pågrepet for å hjelpe flyktninger.

Det brøt ut flere fluktforsøk utenfor leiren og en kvinne forsøkte blant annet å ta seg inn i en NRK-bil. Leder for Refugees Welcome to Arctic, Eirik Nilsen, skal ha blitt pågrepet da han forsøkte å hjelpe en gravid kvinne, skriver avisa.

- Dramatisk Utsendingspraksisen har møtt mye kritikk i dag, og biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme ber regjeringen om å stoppe utsendelsene av asylsøkere til Russland.

SKAL SENDE UT FLERE HUNDRE.
Lederen av politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga sier det er planlagt utsendelse av flere hundre asylsøkere til Russland i tida framover.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
SKAL SENDE UT FLERE HUNDRE. Lederen av politiets utlendingsenhet i Kirkenes, Tor Espen Haga sier det er planlagt utsendelse av flere hundre asylsøkere til Russland i tida framover. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

- Noe er alvorlig galt. Folk er desperate. De rømmer fra mottaket i Kirkenes for å slippe å bli sendt til Russland, sier biskop Øygard til Vårt Land.

Merete Nordhus reagerer også på utsendelsene av avviste asylanter.

- Det er uforståelig og umenneskelig med returene og måten det blir gjort på. Det er nesten ikke til å tro. Nå har vi fått økt oppmerksomhet rundt problemet, og håper det kan legge press på regjeringen og få dem til å snu. Vi må gi asylsøkerne en rettferdig og lovlig asylprosess, samtidig som det må komme garantier fra Russland på at de vil bli tatt imot og få hjelp, sier hun.

Organisasjonen Refugees Welcome to Arctic vet ikke hvordan de skal håndtere saken videre.

Daniel Drageset, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet (PU), skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke kommer til å gjennomføre uttransporter over Storskog i dag.

- Av politioperative hensyn kan vi ikke kommentere bakgrunn for dette, skriver han.

- Vi skal samles i kveld og diskutere hva vi skal gjøre, sier hun.

Den første utsendelsen av asylsøkere som ikke har fått realitetsbehandlet sine asylsøknader fra senteret skulle skje i dag. Rami Haddad, talsmann for beboerne i leiren sa til NTB like før lokka 10 at flere forsøkte å stikke av fra eiren etter at lista med navn ble hengt opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media