Pågrepet etter skuddrama

Iskaldt dro Edwin Gerardo Celso (34) fram revolveren og avfyrte tre skudd og skjøt en politimann. Politiet jaktet desperat på Celso i natt, og ved 01.40-tida ble han pågrepet uten dramatikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet var meget tilbakeholdne med opplysninger med pågripelsen, som foregikk uten dramatikk.

- Jeg vil ikke si et ord om hvordan vi fikk tak i den mistenkte. Men det var grundig politiarbeide, sa vaktsjef Kjell Pedersen ved Kriminalvakta ved 02.00-tida i natt.

Hardt skadd

«Jeg er redd og har vanskelig for å puste. Jeg har vondt i brystet og ryggen,» sa den skadde politimannen til vitnet som holdt ham i hånda de kritiske minuttene etter at skuddene falt.

Llegene på Ullevål sykehus jobbet for å berge livet til den 30 år gamle narkotikaspaneren. Edwin Gerardo Celso er opprinnelig fra Filippinene og blir beskrevet som rå og brutal.
Det var like før klokka 16.30 at spaneren skulle gå til pågripelse av Celso i Jens Bjelkes gate på Tøyen i Oslo, sammen med to kolleger fra uropatruljen. Alle tre var ubevæpnet, og hadde ikke skuddsikre vester.

Vitnet som kom først til stedet, og holdt den skutte politimannen i hånden, forteller til Dagbladet:

Kloss hold

- Da jeg kom inn i Jens Bjelkes gate fra Trondheimsveien, så jeg de tre politimennene løpe etter mannen. Mannen kastet fra seg en 20-pakning med sigaretter på gata. Den ene politimannen bøyde seg for å plukke opp røykpakken, mens de andre tok igjen mannen. Akkurat idet de grep ham, smalt det. Politimannen ble skutt på kloss hold, sier vitnet, som ønsker å være anonym.

Under ett sekund seinere avfyrte den desperate mannen ett skudd til. Vitnene kunne høre et skrik fra politimannen. Det var i natt usikkert om politimannen var truffet av ett eller to skudd.
Spaneren ble i går operert på Ullevål sykehus for skader i bryst og buk. Sykehuset opplyste til Dagbladet i natt at tilstanden er kritisk, men stabil. Politimannens kolleger våket i natt over ham på intensivavdelingen.

Holdt ham i hånden

- Jeg vet ikke om det andre skuddet traff politimannen. Gjerningsmannen hadde ikke revolveren i hånden da politifolkene løp etter ham. Han må ha tatt den fram akkurat da de tok ham, sier vitnet.

Det mannlige vitnet, som løp til stedet da han så de jaktende spanerne, hadde nå passert åstedet, og gjemte seg bak gatehjørnet. Der kunne han se den iskalde gjerningsmannen jogge bort til en parkert Toyota Camry på fortauet like ved åstedet, sikte med pistolen og avfyre ett skudd i venstre bakdekk Deretter løp gjerningsmannen alt han maktet ned Jens Bjelkes gate, og forsvant opp Sars' gate. Politiet vil ikke opplyse hvilken tilknytning denne bilen har til saken.

Vitnet gikk deretter tilbake til politimannen som ble skutt.

- Sammen med den andre sivile politimannen satt jeg hos ham og holdt ham i hånden. Han sa at han var redd, og at han hadde veldig vondt i ryggen.
Andre vitner forteller at politimannen også fortalte at han hadde smerter i brystet, og hadde vanskelig for å puste.

- Politimannen var imponerende tøff. Han fikk ikke panikk, sier Stig M. Weston, et vitne som driver forretning like ved åstedet. Weston hjalp til med å pakke politimannen inn for å varme ham mens de ventet på ambulansen.

Mann pågrepet

- Jeg satt flere timer i avhør hos politiet etter skyteepisoden, og plukket ut gjerningsmannen i politiets fotoarkiv. Jeg fikk inntrykk av politiet oppfattet ham som en hardbarket kriminell og at han var meget kald, men likevel desperat, sier det sentrale vitnet.

En mann i 20-årene, som ble pågrepet i Teglverksgata i Oslo ved 21-tida, skal ha forbindelse til politiskuddene. Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt ville seint i går kveld ikke kommentere hvilken forbindelse denne mannen har til Celso og skyteepisoden.
Edwin Gerardo Celso blir betegnet som farlig. 34-åringen er tidligere kjent av politiet, men han er ikke registrert med omfattende dommer i strafferegisteret. Dagbladet får opplyst at Celso er kjent i narkotikamiljøet i hovedstaden som rå og brutal.