Pågrepet før dødshoppet

Norsk basehopper (31) gledet seg til å hoppe fra Eiffeltårnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En norsk mann omkom i går kveld i Paris. Mannen skulle gjennomføre et basehopp fra Eiffeltårnet, men døde i forsøket.


31-åringen var i den franske hovedstaden sammen med flere andre personer. 

- Vi hadde spart Eiffeltårnet til sist, sier mannens kamerat. Han befinner seg fortsatt i Paris sammen med to andre venner. Selv avbrøt han forsøket sitt fordi vaktene ved Eiffeltårnet hadde rotet i fallskjermen hans.

- Linen var dratt i, og fallskjermen så ikke helt bra ut. Jeg kunne ikke hoppe med skjermen, forklarer basehopperen.

Sekken til den avdøde så derimot grei ut, og han valgte å gjennomføre hoppet. Kameraten sto på bakken da han hørte det avtalte plystresignalet forut for hoppet. Sekunder senere hørte vennene på bakken et smell.

- Skjermen åpnet seg ikke raskt nok. Da skjønte vi at det var kritisk, sier mannen på telefon til Dagbladet.no. Han tar dødsfallet svært tungt.

- Vi har gjort minst 60 hopp sammen. Dette er forferdelig. Jeg har ikke ord på det ennå, sier han.

Lette etter avsats

Den avdøde hopperen var ikke sentral i det norske basemiljøet. Han skal ha gjort mellom 200 og 300 basehopp ifølge venner. I miljøet regner man at man bør ha mer enn 200 hopp for å kunne regnes som erfaren.

Ulykken skjedde sent i går kveld etter at det hadde blitt mørkt. Den avdøde hopperen gikk opp i tårnet sammen med en annen norsk basehopper. De to hadde pakket utstyret slik at vaktene ikke skulle oppdage dem.

Men i den øverste etasjen på det 324 meter høye tårnet er sikkerheten så god at de ikke fant noe sted å hoppe ut fra. Deretter gikk mennene ned til andre etasje for å hoppe derfra. Her kom de to hopperne fra hverandre.


Ba om hjelp før hoppet

Den avdøde hopperen henvendte seg til Tove Rasch og sønnen hennes Sebastian da han hørte at de var norske. Han ville ha hjelp til å komme over nettingen.

- Han spurte om vi ville hjelpe ham. Han sa at han var fallskjermhopper. «Jeg skal hoppe ut», forteller Rasch.

Rasch ble overrasket over forespørselen fra mannen og spurte om det var lovlig.

- «Nei, men jeg skal hoppe», sa han. Han virket overrasket og litt skuffet over at vi ikke ville hjelpe. Han var rolig og virket veldig bestemt på at dette skulle han gjøre.

Rasch og sønnen gikk bare noen skritt før hopperen likevel sprang ut fra Eiffeltårnet. Sekunder senere hørte de roping og skriking fra vitner som så hopperen bli drept.

- Mitt inntrykk var at han var alene. Jeg så ingen andre med slik bagasje, forteller Rasch. Hun trodde mannen hadde overlevd hoppet.


Hoppet ut for lavt
Den avdødes kamerat var et annet sted i tårnet da ulykken skjedde. Han satt i avhør hos politiet til seks i dag tidlig.

Det er bare 115 meter ned til bakken fra andre etasje i tårnet. Men tårnet svinger kraftig utover mellom bakkenivå og andre etasje, og den reelle høyden er derfor mye mindre.

Kilder sier til Dagbladet.no at punktet derfor kan ha vært så lavt at fallskjermen ikke rakk å folde seg ordentlig ut.

- Punktet var ikke høyt i forhold til hvor skjermen bør folde seg ut. Da har du ikke høyden du trenger, sier en erfaren hopper.